IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британското промишлено производство с най-рязък спад от близо 4 години през юни

Продажбите на дребно през юли с минимален ръст на годишна база

16:44 | 07.08.12 г.
<p>
	Работник на производствената линия за Jaguar XJ в Бирмингам. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Работник на производствената линия за Jaguar XJ в Бирмингам. Снимка: Архив Ройтерс

Британското промишлено производство се сви с 2,9% на месечна база през юни, което е най-резкият регистриран спад от ноември 2008 г., съобщиха от британската Служба за национална статистика, цитирани от MarketWatch. На годишна база свиването на промишленото производство е с 4,3%.

Спадът се дължи отчасти на допълнителния почивен ден заради диамантения юбилей на британската кралица Елизабет II.

По-широкият показател за индустриалното производство регистрира свиване от 2,5% на месечна база, което също е най-рязък спад от ноември 2008 г., след като през май бе нараснало с 1%. На годишна база свиването е от 4,3%.

Резултатите за индустриалното производство за второто тримесечие обаче бяха коригирани в положителна посока до спад от 0,9% вместо първоначално обявените 1,3%, което показва, че свиването на брутния вътрешен продукт е малко по-ниско от обявеното преди 2 седмици.

Очакванията на икономистите за юни обаче бяха за още по-слабо представяне, като те прогнозираха спад от 4,5% при промишленото производство на месечна база и от 5,9% на годишна. Предвижданията за индустриалното производство бяха за свиване с 4,4% на месечна база и с 6% на годишна.

Резултатите вещаят поредно понижаване на прогнозата за икономическия ръст на Английската централна банка, твърдят от Ройтерс. Британската икономика е в рецесия, а причините за това състояние са в дълговата криза в еврозоната, орязването на разходите от страна на правителството, лошото време и еднократни фактори, добавят от агенцията.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и увеличаващ се брой икономисти от лондонското Сити вече прогнозират, че британската икономика ще регистрира свиване за цялата 2012 г.

Потребителите все още нямат желание да увеличат разходите си, след като повишаващите се цени и нарастващите данъци свиха бюджетите им, а компаниите задържат инвестициите, тъй като дълговата криза в еврозоната хвърля сянка върху перспективите пред износа и върху доверието.

През юли продажбите на дребно в разработените британски магазини са нараснали с едва 0,1% на годишна база, след като лошото време подтисна продажбите на летни дрехи и други сезонни продукти, посочват от Британския консорциум на търговците на дребно, позовавайки се на свое изследване.

Стойността на общите продажби на дребно е нараснала с 2,0% на годишна база, след като през юни регистрира ръст от 3,5%.

„Юли определено не бе златен месец за търговията на дребно“, заяви генералният директор на консорциума Стивън Робъртсън. „След разочароващия юни задържалото се влажно време през юли продължи да задушава търсенето за принадлежности, използвани на открито“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още