IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в Китай падна до 8-месечно дъно

Възможно е обаче данните да прикриват значително подобрение на ситуацията като резултат от правителствените мерки

09:46 | 01.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Производствената активност в Китай падна до 8-месечно дъно

Производствената активност в Китай се е забавила до най-ниския темп за последните осем месеца, показват официални правителствени данни.

Това отново връща опасенията, че държавните мерки за подкрепа на икономиката не дават желания резултат и че може да се стигне до значително забавяне на икономическия ръст, пише ВВС.

Стойността на индекса на производствената активност се е понижила до 50,1 пункта през юли, след като миналия месец тя бе 50,2 пункта. Нивата под 50 пункта бележат спад на активността, докато тези над 50 – ръст.

Отчетената стойност е най-ниската от ноември насам и дава основания да се очаква ново забавяне на ръста на китайската икономика. През второто тримесечие на годината вече бе отчетено сериозно забавяне – до 7,6%, което е най-слабият темп за последните три години.

Фабричното производство все още продължава да се разраства, но новите поръчки – включително и тези за износ, са се свили заначително през юли, показват данните.

Според анализатори, цитирани от CNBC, официалните данни на правителството за индекса на производствената активност обаче може би прикриват важни процеси в икономиката. Те посочват, че всъщност заради някои сезонни корекции данните скриват това, че производственият сектор се подобрява значително вследствие на правителствените мерки.

Днес бяха публикувани и данните за индекса на производствената активност, изготвян от британската банка HSBC независимо от китайските власти. Те показват значително подобрение на активността през юли.

Стойността на индекса на HSBC за месеца е 49,3 пункта, след като за юни бе отчетена стойност 48,2 пункта. Макар да е под 50 и да показва ново свиване на активността, индексът бележи най-голямо подобрение за последните близо две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още