IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евтината лира привлича купувачи на имоти във Великобритания

За някои чужденци имотите на Острова са с 60% по-евтини спрямо върховете от 2007 година

11:10 | 28.08.12 г.
Евтината лира привлича купувачи на имоти във Великобритания

За някои чужденци в момента цените на жилищата във Великобритания са с 60% под нивата им по време на пика на пазара поради постепенното обезценяване на лирата от 2007 г. насам, сочат изчисления на една от най-утвърдените компании за оценка на имоти, цитиран от вестник Telegraph.

Огромните обезценки поради по-слабата лира засилиха притока на чуждестранни купувачи и ще доведат до ръст с 3,2% на цените в централен Лондон през тази година, прогнозират от Cluttons.

Ефектът обаче е силно локализиран, а оценителите предвиждат, че цените на жилищата във Великобритания като цяло ще паднат с 1%.

Това още повече засилва тенденцията към двупластов пазар, където жилищата продължават да поскъпват в столицата и да поевтиняват в останалата част на страната, посочва изданието.

В тази ситуация все повече млади хора от средната класа се оказват изолирани от пазара в продължение на дълги години.

"Жилищата в Лондон са толкова скъпи, че те са почти изцяло територия на хората, работили цял живот, или пък на членовете на богати фамилии", твърди Ричард Секстън от фирмата за оценка на имоти e.surv.

"Силното търсене на имоти в столицата, съчетано с неспирния наплив на чуждестранни инвестиции, продължава да тласка цените нагоре. Докато Лондон привлича най-богатите хора от цял свят, пазарът ще остане изключително труден за младите купувачи", допълва той.

Сю Фоксли от Cluttons обаче е на мнение, че неотдавна въведените инициативи за облекчаване на достъпа до ипотеки предлагат известна надежда за купувачите на първи дом.

По думите й "нарастващият пазар на купувачите на първо жилище с ипотека е предпоставка за засилване на конкуренцията в ниския сегмент, което ще има ефект върху цялата верига на доставките".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още