IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британското правителство иска да продаде скъпите общински жилища

Предлага се да бъде въведен таван на стойностите на новопостроените социални жилища, а по-скъпите от тях да бъдат продадени

13:34 | 22.08.12 г.
Британското правителство иска да продаде скъпите общински жилища

Британският премиер Дейвид Камерън призова местните власти в страната да засилят опитите за продажба на скъпите общински имоти и да започнат да строят по-евтини, пише Financial Times.

Инициативата на "Даунинг Стрийт" идва след публикуването на резултатите от изследване на Policy Exchange, които показаха, че почти 22% от 3,8-те милиона жилища и къщи, отдавани под наем на социално слаби наематели, струват повече, отколкото са средните цени на жилищата в районите, където се намират.

В Лондон делът на по-скъпите общински имоти достига над 30 на сто.

От Policy Exchange предлагат да се въведе регионално ограничение за стойността на социалните жилища, което на практика би задължило общинските съвети да продадат жилищата, чиито цени са по-високи от наложения праг.

Парите от продажбите биха могли да достигнат до 4,5 млрд. паунда годишно, което би било достатъчно да се построят между 80 и 170 хил. нови социални жилища.

Критиците на предложението твърдят, че то би довело до принудително изселване на по-бедните хора в по-лоши райони, което би предизвикало създаване на гета.

Освен това в момента продажбата на толкова скъпи жилища ще е трудна, тъй като банките не са склонни да предлагат ипотеки, а пазарът е муден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още