IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия поддържа идеята за отделен орган за банков надзор

Обмисля се и вариантът за различна тежест на правото на глас според размера на националните банкови пазари

15:52 | 19.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В германското фонансово министерство се обмисля и вариант новият надзорен орган за банките да се отчита пред Еврогрупата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В германското фонансово министерство се обмисля и вариант новият надзорен орган за банките да се отчита пред Еврогрупата. Снимка: Ройтерс

Германското правителство не само настоява за строго разделение на банковия надзор от монетарната политика в Европа, но поддържа и идеята за отделен орган, в който големите страни ще имат повече гласове при окончателното вземане на решенията по проблемите на надзора, е заявил източник от федералното министерство на финансите, запознат с проблема и пожелал да остане анонимен, съобщи Dow Jones Newswires.

“Ние сме на мнение, че правото на глас в органа, който ще взема окончателните решения за банковия надзор, определено трябва да отразява размера на засегнатите пазари“, е посочил източникът.

„Убедени сме, че при ролята, важността и независимостта на Европейската централна банка в монетарната политика последната трябва да бъде отделена от банковия надзор“, е добавил той.

Както германският канцлер Ангела Меркел, така и министърът на финансите на страната Волфганг Шойбле вече отправиха предупреждения през тази седмица относно придвижването на плановете на ЕК за предоставяне на ЕЦБ на правото на надзор върху 6 000 банки от еврозоната.

Европейската комисия планира да предостави тази власт на финансовата институция постепенно до началото на 2014 г. Очаква се това да повиши финансовата интеграция и да ограничи връзката между публичните финанси и банковите баланси в държавите от еврозоната с най-сериозни финансови проблеми.

В германското министерство на финансите се обмисля и вариант новият надзорен орган за банките да се отчита по- скоро пред съвета на министрите на финансите от еврозоната (т. нар. Еврогрупа) и пред колегите им от още няколко държави, отколкото на орган, в който са представени всички държави от Европейския съюз.

„Трябва да помислим и за формите на отчетност, които ще отразяват факта, че не всички 27 държави-членки на ЕС ще бъдат включени“, е отбелязал източникът.

Той обаче е отхвърлил идеята, че Германия се опитва да защити местните спестовни банки от надзор на европейско ниво. „Защитата на спестовните банки може да е основна тема за банковия сектор или в регионалната политика, но не играе никаква роля в настоящите обсъждания“, категоричен е източникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още