IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски депутати поискаха забрана за производството на гъши дроб

България е вторият най-значим производител на гъши черен дроб в света след Франция

16:17 | 22.10.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейски депутати поискаха забрана за производството на гъши дроб

Европейски депутати поискаха забраната на производството и търговията с гъши дроб, съобщава френското издание France24. Причината за това искане са условията, в които се отглеждат птиците – те се хранят насилствено, за да се увеличи черният им дроб.

Гъските, хранени насилствено и държани в тесни помещения, имат черен дроб около 10 пъти по-голям от нормално отглежданите животни. Именно срещу тази „жестока“ традиция се обявяват депутатите, сред които има и френски избраници от партията на „Зелените“.

Гъшият дроб е традиционна храна за французите, като специалитети с него дори са включени в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО. Но отглеждането на гъски за черен дроб е разпространено и в България, като страната ни е вторият по значимост производител в Европа, след Франция.

Към края на 2011 година делът на българското производство надхвърли 10% от общото, като голяма част от него заминава за износ. Според данни на Съюза на птицевъдите, цитирани от БНР, около 5 хил. души у нас са заети с производството на гъши дроб.

Отглеждането на животни за т.нар. втлъстен черен дроб се радва на успех у нас – на фона на кризата секторът отбелязва ръст от почти 10%, сочи аграрната статистика, водена от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

През миналата година са произведени 2 800 тона, но тук се включва и патешкият черен дроб, където страната ни е сред водещите производители в цял свят.

Реално отглеждането на гъски за производство на черен дроб е забранено в 22 държави от ЕС. Изключение на този етап правят само Франция, България, Белгия, Унгария и Испания – или основните производители на гъши черен дроб. 

Междувременно българският министър на земеделието Мирослав Найденов коментира, че страната ни ще бъде твърдо против забраната за производство и търговия с гъши черен дроб. Страната ни е извоювала позиции в този сектор и е против закриването му, при това без предвидени механизми за компенсация на производителите, съобщава МЗХ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
С тези щастливи животни, Найденов такъв щастлив вид придоби, че чак ме тревожи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
RedBot
преди 11 години
С тия *** ЕС си реже клона. Лошото е че и наще управници режат по-добре и от най-добрите еврочиновници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още