fallback

Марио Драги: Икономическата перспектива пред еврозоната се влошава

Готови сме да задействаме програмата за изкупуване на ДЦК и така ще предотвратим най-лошите сценарии, заяви президентът на ЕЦБ

16:33 | 08.11.12 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Президентът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) задържа основния лихвен процент в еврозоната на рекордно ниското ниво от 0,75%, както се очакваше, съобщава BBC.

Лихвата остава на това ниво за четвърти пореден месец, след като беше понижена от 1% през юли.

На пресконференция, след като банката обяви решението си, Драги заяви, че икономическата перспектива пред еврозоната се влошава и че ЕЦБ е готова да активира програмата си за изкупуване на облигации, ако правителствата изпълнят необходимите условия.

„Готови сме да задействаме програмата и така ще предотвратим най-лошите сценарии“, заяви днес Драги на пресконференция във Франкфурт. „Рисковете за икономиката са сериозни, но инфлационният натиск остава умерен“, допълва той.

„Зависи изцяло от Испания и испанското правителство да се вземе подобно решение“, казва Драги. В същото време „откакто програмата за изкупуване на ДЦК е на масата, наблюдаваме серия положителни тенденции“, включително „завръщането на чуждестранните капиталови потоци“, допълва той.

„Определено перспективата се променя и икономиката изглежда слаба“, предупреждава Драги. „Управителният съвет на банката реши да задържи основните си лихви без промяна. Ние обаче не сме решили, каква ще е монетарната ни политика догодина“.

През септември ЕЦБ обяви програма за вливане на ликвидност в опит да облекчи финансовия натиск върху страните-членки на еврозоната.

В рамките на инициативата ЕЦБ ще изкупува облигации на страни от еврозоната, ако дадено правителство поиска официално това.

Въпреки че досега никоя страна от еврозоната не е поискала подобна интервенция, програмата се приема като ефикасна застраховка срещу пазарния натиск.

След като ЕЦБ обяви готовността си да изкупува ДЦК на страни от еврозоната, доходността по испанските и италианските облигации се понижи до поносими нива.

По-рано днес Английската централна банка (АЦБ) също задържа основния си лихвен процент без промяна на 0,5%.

Вчера президентът на институцията Марио Драги събуди спекулации, че ЕЦБ може отново да понижи основната си лихва, с коментарите си, че дълговата криза започва да се отразява и на германската икономика, докато инфлационните рискове остават „много ниски“.

И все пак Драги нееднократно е признавал, че понижаването на основната лихва не е толкова ефикасно, колкото се предполага, поради деформациите на финансовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още