IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: Икономическата перспектива пред еврозоната се влошава

Готови сме да задействаме програмата за изкупуване на ДЦК и така ще предотвратим най-лошите сценарии, заяви президентът на ЕЦБ

16:33 | 08.11.12 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на ЕЦБ Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) задържа основния лихвен процент в еврозоната на рекордно ниското ниво от 0,75%, както се очакваше, съобщава BBC.

Лихвата остава на това ниво за четвърти пореден месец, след като беше понижена от 1% през юли.

На пресконференция, след като банката обяви решението си, Драги заяви, че икономическата перспектива пред еврозоната се влошава и че ЕЦБ е готова да активира програмата си за изкупуване на облигации, ако правителствата изпълнят необходимите условия.

„Готови сме да задействаме програмата и така ще предотвратим най-лошите сценарии“, заяви днес Драги на пресконференция във Франкфурт. „Рисковете за икономиката са сериозни, но инфлационният натиск остава умерен“, допълва той.

„Зависи изцяло от Испания и испанското правителство да се вземе подобно решение“, казва Драги. В същото време „откакто програмата за изкупуване на ДЦК е на масата, наблюдаваме серия положителни тенденции“, включително „завръщането на чуждестранните капиталови потоци“, допълва той.

„Определено перспективата се променя и икономиката изглежда слаба“, предупреждава Драги. „Управителният съвет на банката реши да задържи основните си лихви без промяна. Ние обаче не сме решили, каква ще е монетарната ни политика догодина“.

През септември ЕЦБ обяви програма за вливане на ликвидност в опит да облекчи финансовия натиск върху страните-членки на еврозоната.

В рамките на инициативата ЕЦБ ще изкупува облигации на страни от еврозоната, ако дадено правителство поиска официално това.

Въпреки че досега никоя страна от еврозоната не е поискала подобна интервенция, програмата се приема като ефикасна застраховка срещу пазарния натиск.

След като ЕЦБ обяви готовността си да изкупува ДЦК на страни от еврозоната, доходността по испанските и италианските облигации се понижи до поносими нива.

По-рано днес Английската централна банка (АЦБ) също задържа основния си лихвен процент без промяна на 0,5%.

Вчера президентът на институцията Марио Драги събуди спекулации, че ЕЦБ може отново да понижи основната си лихва, с коментарите си, че дълговата криза започва да се отразява и на германската икономика, докато инфлационните рискове остават „много ниски“.

И все пак Драги нееднократно е признавал, че понижаването на основната лихва не е толкова ефикасно, колкото се предполага, поради деформациите на финансовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Значи не с пари от печатницата с тези от данъците на хората. И после да ги кара да работят двойно защото ще ги съсипе. Извинявам се наистина има разлика. Колко може да произведе средния германец и да го вложи в ЕЦБ която да "спаси" с тях средния грък. Дори производителността на германеца има горна граница. И сега ако ми кажеш, че това не са пари на данъкоплатците, значи явно ги бере по дърветата. Защото ЕЦБ само купува и не продава на печалба, за да генерира пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Или иначе казано, парите вече не са у тези, които ги взеха на заем. Така че те няма как да ги върнат на тези, от които са ги взели. Тези, които са раздавали заемите твърдят, че парите не са и у тях, защото не са им ги върнали. Но дълговете трябва да се плащат, така или иначе, защото институциите, които кредитират няма от какво да живеят. На въпроса КЪДЕ СА ПАРИТЕ за сега никой няма достатъчно смислен отговор. Но се очаква сметката все пак да бъде платена. Познайте от кого.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
"Просто трябваше да оставят некадърниците да фалират..."------------------------Не е толкова лесно защото тия, които трябваше да фалират щяха да фалират и загубят с парите на други, от които са ги взели назаем. От там иде цялата трудност - едни банкери са взели едни пари от едни хора и са ги раздали урболешката на други хора. И сега ако последните фалират изгарят не (толкова) банките, колкото най-вече техните вложители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
LuckyYou
преди 11 години
Писна ми от некадърници! ЕЦБ няма да печата пари, облигациите, които купува ще са за нейна сметка от нейните баланси, това няма нищо общо с печатането на пари като ФЕД. Вие това не можахте да го разберете. Разликата е огромна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Сакън Стояне това за което говориш е капитализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 11 години
Просто трябваше да оставят некадърниците да фалират, читавите да ги заместят и нещата да стигнат до едно по добро ниво. Не може непрекъснато да спасяваш и да живееш добре. Като изключиш изцяло естествения отбор нещата стават трагични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Печатането на пари е последната отчаяна стъпка на управляващите. То винаги е давало само един резултат - хиперинфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Щом и този с печатницата е песимист за Европа, не знам ние какви трябва да сме. Добре, че не съм трейдър, та мога да давам мнение за купуване и продаване, което никой няма да вземе под внимание. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още