IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР прогнозира стабилизация на водещи световни икономики

Организацията прогнозира по-стабилен растеж в САЩ, Канада и Китай въпреки забавянето на тези икономики по-рано тази година

16:13 | 12.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Растежът ще се стабилизира в много от водещите икономики извън еврозоната, разкриват данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирани от Wall Street Journal.

Водещият индекс за икономическата активност в 34-те страни членки на базираната в Париж организация остава без промяна на ниво от 100,2 пункта за трети пореден месец – признак за „стабилизиране на растежа“.

Водещите индикатори говорят за по-стабилен растеж в САЩ, Канада и Китай въпреки забавянето на тези икономики по-рано тази година. В същото време Великобритания и Бразилия продължават да се възстановяват.

Показателите за Германия и Франция обаче отново се понижиха, докато еврозоната като цяло продължава да забавя темпа си на растеж.

„Перспективите за растеж остават слаби за много от водещите икономики. Признаци за стабилизация обаче се наблюдават в Канада, Китай и САЩ“, се посочва в доклада на ОИСР.

Тези данни са най-позитивната новина за глобалната икономика от месеци. Растежът обаче вероятно ще остане слаб за още известно време поради заплахата от „фискалната пропаст“ във Вашингтон и опасността от ново задълбочаване на кризата в еврозоната.

Същевременно днес Moody's Investors Service понижи прогнозата си за водещите глобални икономики, посочвайки, че изглаждането на дисбалансите, натрупани в дните на финансовата криза, отнема повече време от очакваното.

Тъй като възстановяването продължава да е анемично, растежът на страните от Г-20  ще е около 2,7% през 2012 г., около 3% през 2013 г. и 3,3% през 2014 г., прогнозира Moody's. „Тези нива на растеж са чувствително по-ниски, отколкото през 2010 г. и 2011 г.“, изтъква  агенцията в тримесечния си доклад.

Рейтинговата агенция очаква развитите икономики от Г-20 да нараснат с 1,3% през 2012 г., 1,6% през 2013 г. и 2% през 2014 г. През август прогнозата на Moody's за 2013 г. беше за растеж от 2,1%.

Развиващите се икономики от Г-20 ще имат по-силен растеж, въпреки че забавянето на глобалната търговия и стагнацията на вътрешното потребление ще окажат негативно влияние. За развиващите се икономики от Г-20 агенцията очаква 5% ръст през 2012 г., 5,5% ръст през 2013 г. и 5,75% през 2014 г.

По-рано този месец Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че очаква по-бърз ръст на глобалната икономика догодина. Все пак прогнозата на Фонда за 2013 г. беше понижена до 3,6% от 3,9%, каквито бяха очакванията на организацията през юли. За тази година МВФ прогнозира растеж от 3,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още