IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисията облекчава вноса на фармацевтични съставки от Швейцария

Швейцария беше призната за първата страна извън ЕС, чиито производствени практики в тази област отговарят на европейските

16:25 | 22.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврокомисията облекчава вноса на фармацевтични съставки от Швейцария

Швейцария беше сертифицирана като първата държава извън ЕС, чиито стандарти в областта на производството на активни фармацевтични съставки отговарят на европейските. Оценката беше поставена от Европейската комисия, съобщават от регулатора.

Това решение на практика облекчава вноса на фармацевтични продукти от Швейцария в ЕС. От 2 юли 2013 година швейцарските компании няма да подават уведомления за всяко активно вещество, използвано при производството на лекарства, продадено в държава от общността.

В момента подобни вещества се внасят с т. нар. „писмено потвърждение“, чиято цел е да удостовери, че активното вещество отговаря на стандартите за добри производствени практики в ЕС.

По този начин европейските институции се опитват да гарантират качеството на вносните фармацевтични продукти, влагани в европейското производство.

Решението ще засегне и вноса на фармацевтични продукти от Швейцария за България. По официални данни над 1/3 от стойността на внесените швейцарски продукти у нас се пада на фармацевтични продукти, медикаменти и други медицински продукти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още