IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови изисквания срещу фалшифициране на лекарствата може да ги оскъпят

Чрез уникален идентификационен код ще се проследява пътят на медикаментите от производителя до потребителя

14:45 | 16.10.12 г. 1
Нови изисквания срещу фалшифициране на лекарствата може да ги оскъпят

Европейски изисквания срещу фалшифицирането на лекарствата може да доведат до поскъпването на някои от тях. Това стана ясно на форум за лекарствената безопасност, организиран от Българската асоциация за лекарствена информация (БАЛИ), предаде БТА.

Причината е, че производителите ще бъдат задължени да въведат уникален идентификационен код на всяка опаковка на даден продукт, с чиято помощ ще се проследява пътят му до крайния потребител, обясни доц. Илко Гетов от Фармацевтичния факултет на МУ-София. 

Това е част от директивата за фалшифицираните лекарства и трябва да се въведе от 2014 година, обясни доц. Гетов.

Уникалният код няма да се прилага за всички лекарства, а само за тези, които се фалшифицират и употребяват най-често. Те ще се посочват от Европейската лекарствена агенция. Тогава на всеки етап от веригата за разпространение ще е ясно къде, колко опаковки и на кого са продадени, тоест продуктите ще могат да се проследяват по пътя им от производителя до потребителя.

Друга причина за оскъпяването е инвестицията, която трябва да бъде направена. Нововъведението ще струва около 300 евро на всяка аптека у нас за четци и нов софтуер. Всичко това би могло да доведе до поскъпване на някои лекарства, признават експертите.

Скоро лекарствата, които са под специален режим на наблюдение, ще бъдат маркирани по специален начин, съобщи още доц. Илко Гетов. В листовката на продукта и на неговата опаковка ще се появи черен триъгълник с върха надолу, което в бъдеще ще насочва вниманието на пациентите да бъдат особено внимателни, когато използват това лекарство, защото то е обект на продължаващ мониторинг и допълнително наблюдение по отношение на безопасността, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Значи почваме с уникален код на кутийка, след година GPS чип за да може да се проследи кутийката и болния къде отиват, после до всяка кутийка ще има здравен инспектор... Благодарим за новите регулации на ЕК, които няма да качат инфлацията, но пък като бонус ще ни оскъпят лечението. /Сърказъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още