IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната влиза във форма, стимулирана от дълговата криза

Регионът може да изплува от кризата като най-динамичната от големите западни икономики, сочи доклад на брюкселска организация

13:52 | 26.11.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Еврозоната влиза във форма, стимулирана от дълговата криза

Под натиска на дълговите пазари еврозоната като цяло се превръща в много по-балансирана и потенциално по-динамична икономика, сочи изследването „2012 Euro Plus Monitor“ на базираната в Брюксел неправителствена организация Лисабонски съвет, цитирано от Ройтерс.

Тригодишната дългова криза, започнала с неустойчиво високото ниво на гръцкия държавен дълг, принуди балканската държава, както и Ирландия, Португалия, Испания и Италия да предприемат амбициозни икономически реформи, за да си върнат доверието на пазарите.

Според резултатите в ежегодния доклад на Лисабонския съвет в момента Гърция е лидер в реформите, насочени към оздравяване на икономическите фундаменти, следвана от Ирландия, Естония, Испания и Португалия.

„Почти всички държави, които имат нужда от корекция, намаляват рязко своите съществени бюджетни дефицити и подобряват външната си конкурентоспособност с впечатляваща скорост“, се подчертава в доклада.

В него се добавя, че и 4-те страни от еврозоната, които получават или са договорили външна подкрепа – Гърция, Ирландия, Португалия и Испания – са увеличили усилията си в посока на корекция през последните 12 месеца.

„С други думи, под натиска на кризата, страните, които трябва да влязат бързо във форма, го правят. Резултатите не откриват и следа от „морален риск“ - хипотетичният риск, че външната подкрепа може да притъпи готовността за извършване на корекциите“, пише в документа.

Докладът показва, че външните дисбаланси, които са една от причините за дълговата криза, се свиват, и че натискът от гледна точка на заплатите се сближава в рамките на еврозоната.

Реалните разходи на единица труд намаляват рязко в Гърция, Ирландия, Португалия и Испания. От друга страна бе сложен край на запазването на нивото на заплащане, на което отдавна се гледа като на сдържащо вътрешното търсене в Германия.

„Повече от всичко друго това показва, че в рамките на валутния съюз могат да бъдат направени - и се извършват - сериозни структурни корекции“, се изтъква в доклада.

В него пише също, че макар еврозоната и управленската ѝ структура все още да имат нужда от подобрение, те вече осигуряват важна рамка, в която страните могат успешно да се реформират самостоятелно.

„Ако еврозоната премине през настоящата тежка криза и запази настройката си за реформи, тя може да изплува от кризата като най-динамичната от големите западни икономики“, заключават авторите на изследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
На написалите тази статия им препоръчвам да си продадат къщата, колата, долните ***, да изтеглят колкото могат кредити и ДА ИНВЕСТИРАТ ВСИЧКО В ГРЪЦКИ ДЦК. И чак когато го направят ще им повярвам напълно и и аз ще постъпя като тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
тея са меко казано ***.ЕЦБ и МВФ искат да се опростят едни 150млрд. евро на Гърция, но те видиш ли се били реформирали вече. Че ако беше така, защо им удължават кредитите и т.н.Тея с тоя доклад ми се струва, че за зависимо от евробюрокрацията и затова са сложили розовите очила и виждат тъмно сивото в хубави краски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 11 години
По-платена написан доклад май няма.Те страни от ЕЗ са в по-голям дълг от колкото влязоха в кризата, за каква форма говорят тези!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
"Според резултатите в ежегодния доклад на Лисабонския съвет в момента Гърция е лидер в реформите, насочени към оздравяване на икономическите фундаменти" ХАХАХАХАегати, писна ми от тунеядци, събрали се някви и измислили някакво проучване и доклад. И ние им плащаме заплатите. Ето на тази бюрокрация не искам да плащам заплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още