IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната отново е в рецесия след 2009 г.

БВП на валутната общност се е свил с 0,1% през третото тримесечие след спад от 0,2% през второто

13:59 | 15.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Еврозоната отново е в рецесия след 2009 г.

Еврозоната се върна към рецесия, след като дълговата криза във валутния съюз продължава да вреди на търсенето, сочат данни на европейската статистическа агенция Евростат, цитирани от ВВС.

Икономиката на еврозоната се е свила с 0,1% през третото тримесечие, след като през второто бе отчела свиване от 0,2%. За последен път регионът навлезе в рецесия през 2009 г., като тогава икономиката отслабваше през 5 последователни тримесечия.

Анализатори смятат, че не е вероятно данните за брутния вътрешен продукт да се подобрят и през настоящото тримесечие. „Вече обсъждаме четвъртото тримесечие и са налице данни, които показват, че нещата не изглеждат добре“, заяви Кристиан Шулц, икономист в Barenberg Bank.

Германската икономика обаче, която е най-голямата в еврозоната, продължава да се разширява въпреки влиянието на дълговата криза, стана ясно от публикуваните данни на германската статистическа служба Destatis.

За третото тримесечие брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 0,2%, макар да остава под разширяването с 0,3% през второто и това с 0,5% през първото. Ръстът се подхранва основно от външното търсене, подчертаха от Destatis.

Френската икономика се е разширила също с 0,2% през периода юли-септември на тримесечна база, но данните за второто тримесечие бяха коригирани до свиване с 0,1% от предварително обявения нулев ръст.

Холандският брутен вътрешен продукт се е понижил с 1,1%, увеличавайки сигналите, че досега добре представящите се северни икономики започват да страдат, докато южната част на региона продължава да въвежда мерки на строги икономии.

Данни, публикувани през миналата седмица, показаха, че испанската икономика се е свила с 0,3% през третото тримесечие, а португалската – с 0,8%. В понеделник Гърция обяви, че икономиката ѝ се е свила със 7,2% през третото тримесечие на годишна база, без да посочва данни за сравнение на тримесечна.

В Европейския съюз като цяло икономиката се е разширила с 0,2%, след като се сви в същата степен през предходните 3 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още