IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония се насочва към рецесия

БВП на страната е спаднал с 0,9% през третото тримесечие, като през настоящото се очертава второ поредно свиване

10:11 | 12.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Япония се насочва към рецесия

Японската икономика се е свила през третото тримесечие за първи път от миналата година, допълвайки сигналите, че забавящият се глобален растеж и политическото напрежение с Китай тласка третата по големина икономика в света към рецесия, съобщава Ройтерс.

Спадът на БВП с 0,9% е в унисон с очакванията, макар че намалението на капиталовите разходи е доста по-голямо от предвижданото. Понижението на БВП през тримесечието се равнява на годишен спад от 3,5%.

През първото полугодие японската икономика се бе представила по-добре от останалите от Г-7 заради силното вътрешно потребление и разходите за възстановяване от миналогодишното земетресение.

Оттогава обаче растежът замря, като ръстът през второто тримесечие бе ревизиран наполовина до 0,1%. За последно БВП бе намалял през последното тримесечие на 2011 г. - с 0,3%.

С отслабването на ефекта от възстановителните работи след земетресението и цунамито, през миналата седмица правителството призна, че индексът на изпреварващите икономически индикатори е спаднал до ниво, сочещо навлизане в рецесия.

„Данните потвърждават, че икономиката изпада в рецесия, през настоящото тримесечие се очертава второ поредно свиване“, коментира Тацуши Шикано, старши икономист в токийската Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

„Икономиката достигна своя пик през март и вероятно ще се оттласне от дъното през октомври или ноември, след като глобалната икономика се очаква постепенно да набере скорост“, прогнозира той.

0,7 процентни пункта от спада на БВП през третото тримесечие се дължи на износа, който намаля с 5% за периода – най-големият спад от второто тримесечие на миналата година, когато се бе понижил с 6%.

Островният спор с Китай предизвика яростни протести и бойкот на японски стоки, което задълбочи спада в експорта, особено при производителите на автомобили, като Nissan например. Sony и Panasonic съкратиха инвестиционните си планове, след като се изправиха пред сериозни загуби на фона на ожесточената конкуренция и силата йена.

Частното потребление, който съставлява около 60% от икономиката, се е понижило с 0,5%. Капиталовите разходи са спаднали с 3,2% - най-сериозният спад от второто тримесечие на 2009 г., когато бяха спаднали с 5,5% - след като компаниите са по-песимистично настроени относно вътрешното и външното търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още