IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японското индустриално производство с по-голям спад от очаквания

В същото време потребителските цени в страната през август отчетоха най-голямото си понижение за повече от година

17:13 | 28.09.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Японското индустриално производство с по-голям спад от очаквания

Японското индустриално производство е спаднало с повече от очакваното през август, след като сектора на електрониката страда от слабото глобално търсене, съобщава ВВС. 

Спадът в производството на месечна база е бил 1,3%, при прогноза за понижение от 0,4%. Юлският спад е ревизиран надолу до 1%. На годишна база намалението през август е с 4,3%.

Според анализатори понижението в износа за Китай (най-големият външен пазар) през миналия месец е обезпокояващо.

„Данните се оказаха доста слаби“, коментира Такеши Минама от Norinchukin Research Institute в Токио. „Търсенето на електроника изглежда се забавя в световен мащаб.“

Според него продължаващият териториален спор с Китай е друга причина за притеснение, която може да направи японския износ за страната още по-труден.

Днес бяха изнесени и данни за потребителските цени в Япония, които са се понижили с 0,3% през август на годишна база, отбелязвайки най-големия спад за последните 16 месеца, съобщи Bloomberg

Така целта на централната банка за инфлация от 1% се отдалечава, като устойчивата дефлация може да принуди банката да облекчи още паричната политика, след като през миналата седмица изненадващо разшири програмата си за изкупуване на активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
краткия ми отговор е - избързахме с глобализацията. народите не са готови. още по-малко - няма и 100 години от последната жестока световна война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Според икономикса, парите са израз на блага. Ако едни държави произвеждат благата, а другите ги купуват с този "еквивалент", съответно би трябвало държавите купувачи също да имат произведени и реализирани блага. Реално всяка държава има някакъв характерен продукт. Дори един добре развит туризъм в Гърция, може и да и позволи да купува от държавите производителки. Сериозния проблем е когато се появи алчността, да купуваш,плащаш повече отколкото ти позволява прихода. Това е проблема на всички държави в развития свят. Останало е усещането, че те могат да си позволят да вземат заема, реално са се надскочили неусетно. Главоломния растеж на "световната икономика" НЕ беше необходим. Кого гоним? Марсиянците ги няма отдавна. Растежа трябва да е умерен, преди да сме опоскали всички ресурси на планетата, да имат възможност да се възобновят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Можге би тук е момента да поставим въпроса може ли една експортно ориентирана икономика да съществува дълго време. Според мен не, защото тези, които купуват стоките откъде ще взимат п а р и т е ? В момента експортно ориентирани са икономиките на Китай, Германия, Япония, Южна Корея...Откъде целият останал свят намира пари, за да купува техните стоки и то в продължение на десетилетия ? Може би дълговата криза в Гърция USA и почти цяла Европа не е случайна. Някой може ли да каже нещо повече по въпроса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Май това е пресен пример как наливането на ликвидност няма общо с подобряването на икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още