IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония се отказва официално от ядрената енергия

До 2040 г. всички атомни блокове трябва да бъдат изключени, реши правителството

12:58 | 14.09.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Аварията усили антиядрените настроения в Япония. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Аварията усили антиядрените настроения в Япония. Снимка: Ройтерс

Правителството на Япония обяви поетапно излизане от ядрената енергия до 2040 г. С решението, година и половина след ядрената катастрофа във Фукушима, Токио последва примера на Германия, където федералното правителство реши скоро след инцидента да затвори всички атомни централи до 2022 г. Швейцария също иска да се откаже напълно от ядрената енергия.

Все пак премиерът Йошохико Нода предложи затворените веднага след бедствието реактори да бъдат върнати обратно в експлоатация, за да се осигури захранването с енергия на страната до 2040 г.

В Япония след аварията във Фукушима се регистрира увеличаване на съпротивата срещу ядрената енергетика, предава Ройтерс. След предизвиканата от земетресението и последвалото цунами ядрена авария през март 2011 г. всички други ядрени централи в страната бяха затворени за проверки за безопасност. В момента само два от общо 54-те реактора са в експлоатация.

След инцидента във Фукушима, най-сериозната ядрена катастрофа след аварията в Чернобил през 1986 г., критиката към ядрената енергетика в световен мащаб също нарасна лавинообразно. Великобритания и Франция обаче обявиха бързо, че продължават да вярват в изграждането на следващото поколение реактори. САЩ пък дадоха зелена светлина за изграждането на първата си атомна електроцентрала от 1978 г. насам. Индия и Китай потвърдиха плановете си за десетки нови реактори в следващите години. 

До бедствието във Фукушима Япония никога не поставяше под въпрос използването на ядрената енергия, а постоянно разширяваше капацитетите. За страната отказът ще има по-големи последици, отколкото за Германия, защото до аварията около 30% от енергията се осигуряваше именно от ядрени централи. Имаше планове дори до 2030 г. този дял да надмине 50%.

С потребление от над един милион гигаватчаса годишно Япония е третият по големина потребител на електроенергия в света. Само САЩ и Китай консумират повече, а Германия има нужда от 604 000 гигаватчаса. 

Заради изключването на реакторите водещи представители на индустрията предупредиха, че недостигът на ток и покачващите се цени на енергията може да доведат до ускорена миграция на производството от Япония. Като заместител на ядрената енергия започнаха да се спрягат старите топлоелектрически централи. Увеличаване на вноса на природен газ и суров петрол помогна за това през 2011 г. Япония за първи път от 30 години насам да отчете дефицит в търговския баланс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
forexar
преди 11 години
В една от най-развитите икономики, с най-много ядрени централи на глава от населението и площ с изключително дисциплинирани ядрени физици се отказват от ядрената енергия след преоценка на плюсовете и минусите.А в България Румен Овчаров събира подписи за АЕЦ, злорадства и открито се радва на съдебния иск за 1 милиард на руснаците, които би бръкнал в джоба на всички данакоплатци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
aldy
преди 11 години
Как така ще се отказват от най-евтината и екологична енергия? Е, само 200 хиляди години след това остават ядрени отпадъци, ама идващите поколения да бъдат така добри и да платят за решаването на този "дребен" въпрос. Били избухнали до сега 1% от действащите АЕЦ. Ами не са 100% я, не са дори 50%. Ще поизмре малко ***, ама човечеството наближава 8 милиарда, време е за по-сериозни мерки. Затова, юруш на АЕЦовете. Искаме си и АЕЦ "Белене", дано ни довърши като сбъркана нация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още