IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония проучва цялостен отказ от атомната енергия

В момента страната подновява работата на няколко спрени централи, но за пръв път премиерът говори за край на ядрената зависимост

10:35 | 06.08.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Япония проучва цялостен отказ от атомната енергия

Правителството на Япония обсъжда възможността в бъдеще страната напълно да се откаже от атомната енергия. Това заяви премиерът Йошихико Нода на пресконференция в Хирошима, пише ИТАР-ТАСС.

Днес в града се проведе паметна церемония, посветена на 67-мата годишнина от първата атомна бомбардировка в света.

"Вярваме, че в бъдеще страната ни трябва постепенно да намали зависимостта си от атомната енергетика. Възложих на правителството да обсъди възможните пътища и последствия от понижаването на тази зависимост до нула", подчерта Нода.

Днес премиерът за първи път заяви, че правителството проучва възможността за пълен отказ от атомна енергетика.

В същото време Нода подкрепи временното възстановяване на дейността на няколко атомни централи, които по-рано бяха спрени (по-точно АЕЦ "Ои" в префектура Фукуи), което трябва да облекчи натоварването в енергийната система на страната.

Заради последиците от аварията в АЕЦ "Фукушима 1" през миналата година към май 2012 г. всички атомни централи в Япония бяха спрени. Поради тази причина разходите за производство на електроенергия се увеличиха драстично.

Това накара централната власт да започне интензивни преговори с властите в префектура Фукуи, при които бе договорено АЕЦ "Ои" да възобнови дейността си. Сега Токио проучва възможностите за възобновяване на работата на още няколко атомни централи.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 4
Боян
преди 11 години
Да добре че си вярваш, ***. Има няколко варианта да сме презадоволени с енергия в България на много по-ниска цена от тази на Белене, да не говоря за останали ползи които са МНОГО МНОГО по-големи, айде бягай да лижеш на някой *** ПАК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
amanotumnici
преди 11 години
Те могат да си го позволят. Те са четвъртата икономика в света. При тях има много метеорологични рискове за подобна технология - земетресения, цунамита, итн. Те имат толкова пари, че ако искат могат да си изградят други заместители на атомната енергия.А, при нас напрактика всичко загива. След няколко години ще внасяме ток. По-евтино ли ще ни излезе? Насочили сме се само да внасяме, а кога ще почнем нещо да произвеждаме?Лоби, ... ами винаги има лоби за подобни неща. Всичко, каквото прави властта у нас е свързано с лобита. Кой ти работи за норода?! :) След някоя и друга година, когато *** станат повече от българите, тогава пък съвсем никой няма да има желание да работи за народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 11 години
А ? Тия са луди ! Я да питат ядреното лоби в България !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още