IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три четвърти от японците подкрепят идеята за постепенно закриване на АЕЦ

65% от участниците в проучване биха приели по-високи цени на електроенергията, за да се стимулира разработването на ВЕИ

10:19 | 14.06.11 г.
<p>
	Протести срещу ядрената енергетика в Япония на 11 юни.<em> Снимка: БТА</em></p>

Протести срещу ядрената енергетика в Япония на 11 юни. Снимка: БТА

Близо три четвърти (74%) от японците подкрепят идеята за постепенно закриване на АЕЦ, съобщи Ройтерс, като се позова на резултати от проучване на общественото мнение, публикувани днес в японския вестник "Асахи".

В същото време 51% от анкетираните смятат, че реакторите, затворени в момента за проверки, трябва да бъдат пуснати в експлоатация. Срещу това са се обявили 35% от участвалите в проучването.

В Япония има 54 ядрени реактора. Според Ройтерс затварянето им е свързано с изключително високи разходи, при това в момента не съществува вариант за заместващи мощности.

Преди аварията в АЕЦ „Фукушима 1“ атомните електроцентрали в Япония генерираха 30 на сто от необходимата на страната електроенергия. Електроенергията, генерирана от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), в момента възлиза на около 10 на сто от общата консумация.

Според проучването 65% от анкетираните биха се съгласили с по-високи цени на електроенергията, за да се стимулира разработването на възобновяеми енергийни източници.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още