IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Токио: Атомна енергия? Не, благодаря!

Японският премиер Наото Кан призова страната да се откаже от ядрената енергетика

21:50 | 13.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Наото Кан:&nbsp;&quot;Трябва да работим заедно с обществеността, която не иска да зависи от атомна енергия&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Наото Кан: "Трябва да работим заедно с обществеността, която не иска да зависи от атомна енергия". Снимка: Ройтерс

Япония трябва да се откаже от атомната енергетика, заяви японският премиер Наото Кан, цитиран от DPA.

Страната трябва "да работи заедно с обществеността, която не иска да зависи от атомна енергия", заяви Кан на пресконференция.

В бъдеще Япония "ще създаде общество без атомни централи",  допълни той.

Премиерът посочи, че аварията в АЕЦ "Фукушима 1" го е накарала да осъзнае огромните рискове, които атомната енергетика може да донесе на обществото.

Много хора бяха принудени да напуснат домовете си и трябваше да бъде създадена 20-километрова забранена зона, припомни той. 

До трагедията във Фукушима японското правителство планираше увеличаване до 53% на производството на ток от атомни електроцентрали. До този момент тези централи доставяха 30% от електричеството в страната. В момента делът им е само 18 на сто. От 54 реактори са спрени цели 35 и това лято страната е застрашена от режим на тока.

Японската АЕЦ "Фукушима" започна да изпуска радиация, след като бе повредена от опустошителното земетресение и вълна цунами от 11 март. Десетки хиляди японци бяха  евакуирани от зоната около централата.

След инцидента Токио обяви, че спира строежа на нови АЕЦ, а в началото на юли правителството съобщи, че ще провери безопасността на всички разположени на територията на страната реактори.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още