IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония одобри втори извънреден бюджет, планира стрес тестове за всички АЕЦ

Щe бъдат отпуснати близо 25 млрд. долара за ремонти и компенсиране на жертвите от аварията в АЕЦ Фукушима

11:07 | 06.07.11 г.
<p>
	Ремонтни дейности на трети реактор на АЕЦ Фукушима. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ремонтни дейности на трети реактор на АЕЦ Фукушима. Снимка: Ройтерс

Японското правителство одобри втори бюджет от 2 трилиона йени (24,7 млрд. долара) за възстановяване на страната след силното земетресение и вълните цунами от 11 март, съобщи ВВС.

Парите ще бъдат отпуснати за ремонтиране на жилища и за компенсиране на жертвите на аварията в АЕЦ „Фукушима“.

По-късно през този месец бюджетът трябва да бъде гласуван в парламента на страната.

През май законодателният орган вече гласува спешен бюджет от 4 трлн. йени, като средствата се отпускат за ново строителство за десетки хиляди хора, чиито жилища бяха разрушени от природното бедствие, и в подкрепа на бизнеса.

Над 20 000 души загинаха или се водят безследно изчезнали след земетресението на 11 март, като това е най-голямата катастрофа за страната след Втората световна война.

След природния катаклизъм, парализирал системата за охлаждане на реакторите, АЕЦ „Фукушима“ изпуска радиация. Около 85 000 души бяха принудени да напуснат района около централата.

Япония е изправена пред огромен публичен дълг и няма да заема пари от пазара за новия бюджет. От правителството обявиха, че планират да използват средствата, спестени от традиционния бюджет за миналата финансова година, която приключи на 31 март, като част от втория извънреден бюджет.

„С този бюджет целим да осигурим мерките за възстановяване и да поставим основите на преустройството“, заяви японският министър на финансите Йошихико Нода.

Премиерът Наото Кан, който е изправен пред нарастващ натиск да подаде оставка заради действията си около ядрената криза, заяви, че гласуването на този нов бюджет е едно от условията му да се оттегли.

От опозиционните партии до момента дават признаци, че ще подкрепят извънредния бюджет.

Междувременно министърът на търговията Банри Кайеда съобщи, че страната ще проведе тестове за сигурност на всички свои ядрени реактори, за да определи доколко са в състояние да издържат на големи природни бедствия.

В момента само 19 японски реактора функционират, което причини продължителна енергийна криза.

Специалисти се опитват да спрат АЕЦ „Фукушима“, която продължава да излъчва радиоактивни материали. Операторът на централата Tepco получи остри критики за липсата на ефективна подготовка при случаи на природни катаклизми.

Кризата предизвика сериозни обществени опасения за безопасността на ядрената енергия.

„Сигурността на атомните електроцентрали бе осигурена, ние ще направи това, за да оставим и по-нататък чувство за сигурност у хората“, каза Кайеда, цитиран от агенция Jiji Press.

В телевизионно интервю той добави, че се планира стрес тестовете да увеличат разбирането на местните хора. „Ще получим доверието на хората и ще подновим работата на някои от електроцентралите“, изтъкна министърът.

Той не уточни кога ще започнат тестовете, но обеща през летните месеци, когато потреблението на ток се увеличава, да има достатъчно електроенергия в страната.

За да избегне неочаквани спирания на тока, правителството нареди на големите потребители в Токио и североизточната част на страната да намалят потреблението с 15% в сравнение със същия период на миналата година.

Преди земетресението от 11 март АЕЦ осигуряваха около 30% от консумираната електроенергия в страната. По този показател Япония бе на трето място в света след САЩ и Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още