IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай и Япония не могат да си позволят островната криза да се задълбочи

В интерес и на двете правителства е да увеличават двустранната търговия поради отслабващото търсене в САЩ и Европа

14:49 | 17.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протест срещу политиката на японското правителство в Пекин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протест срещу политиката на японското правителство в Пекин. Снимка: Ройтерс

Днес стана ясно, че някои японски компании като Canon и Panasonic ще затворят фабриките си в Китай след бурните протести във връзка с териториалния диспут между двете страни, пише CNBC

Анализатори обаче изтъкват, че проблемите за бизнеса вероятно ще са краткосрочни, тъй като двете страни, които са ключови търговски партньори, не могат да си позволят ситуацията да излезе извън контрол.

Решението на Япония да купи оспорван остров в Източнокитайско море от частен японски инвеститор провокира масови протести, които засегнаха много японски бизнеси в Китай.

Спорът за суверенитета на островите, наричани Сенкаку в Япония и Дяою в Китай, се изостри, когато Китай изпрати 6 разузнавателни кораба в зоната като отговор на сключената от японското правителство сделка.

„Спорът определено е сериозен. Временното затваряне на фабриките обаче не означава, че те ще са затворени за постоянно. Регионалните китайски правителства са загрижени за ефекта, който това може да има върху износа, работните места и приходите от данъци“, казва Бен Симфендорфер, изпълнителен директор на Silk Road Associates - посредник за инвестиции в Китай.

Той допълва, че реалните последствия трябва да бъдат оценявани „след месеци, а не след дни“.

Китай е най-големият търговски партньор на Япония. През 2011 г. търговията между двете страни нарасна с 14,3% до рекордните 345 млрд. долара, разкриват данни на китайското правителство. В интерес и на двете правителства е да увеличават тази търговия поради отслабващото търсене в САЩ и Европа.

Двете страни са „силно зависими“ една от друга, посочва Никълъс Смит, директор CLSA в Токио.

„Нито една от тях не може да си позволи вредите, които този спор може да причини. Заплатите в Китай нарастват с 20% на година, докато икономическия растеж се забавя. Япония лесно може да използва протестите като извинение да пренасочи инвестициите си към други части на Азия, където цените са по-ниски“, изтъква той.

Ако кризата обаче се задълбочи, в крайна сметка Китай ще надделее, прогнозира Греам Биби, изпълнителен директор на Richmond Asset Management в Хонконг.

„Наблюдавам икономиката зад цялата история и това, което прави впечатление е, че голяма част от японските производители разчитат на доставките на редки метали, чийто залежи са основно в Китай“, коментира Биби.

Последният път, когато се случи нешо подобно, Китай спря доставките на тези ресурси за Япония и това засегна почти всички сектори от производството на автомобили до смартфоните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още