IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският държавен дълг достигна рекордните 983 трлн. йени

От министерството на финансите прогнозират, че до края на 2013 г. дългът ще надхвърли 1 квадрилион йени

16:44 | 09.11.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Японският държавен дълг достигна рекордните 983 трлн. йени

В края на септември японският държавен дълг достигна рекордните 983 трилиона йени (12,4 трлн. долара), съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на изявление на министерството на финансите на страната.

Основната причина за нарастването му са непредвидените разходи за преодоляване на последиците от земетресението и вълните цунами от март 2011 г., подчертаха от министерството.

Оттам прогнозират, че до края на финансовата година, приключваща на 31 март 2013 г., държавният дълг ще надхвърли 1 квадрилион йени.

Сумата се натрупва чрез непогасените правителствени облигации, отложените разплащания по краткосрочни сметки, както и чрез кредити от финансовите институции.

Обемът на държавния дълг вече надхвърля повече от 2 пъти брутния вътрешен продукт на страната, осигурявайки ѝ неблагодарната първа позиция сред развитите страни по този показател.

Японското правителство периодично обещава да обуздае поне увеличаването на дълга, но не успява да изпълни обещанието си заради неспособността да свие разходната част на бюджета. През тази година след остри спорове парламентът на страната утвърди закон за постепенно повишаване на ДДС, но решението се очертава като недостатъчно за преодоляване на проблема с държавния дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
FINTA
преди 11 години
Овое стАндарт... Както е казал сърбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още