IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка разхлаби още паричната си политика

Банката предприема подобна стъпка във втори пореден месец на фона на опасенията за дефлация и отслабваща икономика

11:18 | 30.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Японската централна банка в Токио.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Японската централна банка в Токио. Снимка: Ройтерс

Днес японската централна банка разшири програмата си за изкупуване на облигации с 11 трлн. йени (138 млрд. долара), разхлабвайки валутната си политика за втори пореден месец на фона на опасенията за дефлация и отслабващата икономика, която отново е на прага на рецесията, съобщава CNBC.

Централната банка обяви и нова схема за евтино дългосрочно финансиране на банковия сектор. Институцията не поставя таван за предлаганото финансиране. 

Японската централна банка обеща да влее в системата 11 трлн. йени чрез програмата си за изкупуване на облигации. 10 трлн. йени са предвидени за изкупуване на правителствени облигации. С други 1 трлн. йени ще бъдат придобити търговски ценни книжа, корпоративни облигации, акции на борсово търгувани фондове (ETF) и инвестиционни тръстове за имоти от типа REIT.

Както се очакваше банката запази основния си лихвен процент в границите 0-0,1%.

По-късно днес централната банка в Токио ще публикува 6-месечната си икономическа прогноза. Според анализаторите банката ще понижи очакванията си, както за растежа, така и за достигането на заложената инфлационна цел.

Централната банка иска да постигне инфлация от 1% и затова разхлаби валутната си политика още през февруари. Програмата за изкупувабне на облигации беше разширявана допълнително през април и септември поради негативния ефект от силната йена и слабостта на глобалната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още