IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК занижи очакванията за икономическия растеж в ЕС и еврозоната

Според новата прогноза на Брюксел икономическото оживление, което се очакваше през 2013 г., ще дойде година по-късно

15:57 | 07.11.12 г.
ЕК занижи очакванията за икономическия растеж в ЕС и еврозоната

Последиците от финансовата и дълговата криза продължават да тежат върху икономическите перспективи пред Европейския съюз (ЕС) и еврозоната.

Европейската комисия (ЕК) занижи прогнозите си за икономическия растеж на ЕС и еврозоната до съответно -0,3% и -0,4%. За сравнение, в пролетните си прогнози Брюксел очакваше брутният вътрешен продукт (БВП) на еврообщността като цяло да регистрира нулев растеж, а на еврозоната да се свие с 0,3 на сто.

Занижени са очакванията на ЕК и за икономическия растеж през 2013 г. Очакванията са БВП на ЕС да нарасне средно с 0,4% догодина, а на еврозоната – с минималните 0,1%. Предишната прогноза на Еврокомисията беше, че БВП на Еврообщността ще отбележи повишение от 1,3%, а на валутния блок – от 1%.

Според прогнозата на Брюксел икономическото оживление, което се очакваше през 2013 г., ще дойде през 2014 г., когато БВП на ЕС вероятно ще нарасне с 1,6%, а на еврозоната – с 1,4%.

ЕК посочва в доклада си, че силните политически действия и значителните постижения в архитектурата на икономическия и паричния съюз са спомогнали за стабилизирането на икономиката.

Въпреки това обаче според Брюксел държавите-членки на ЕС и еврозоната няма да успеят да свият бюджетните си дефицити под границата от 3% през тази година. Очакванията са дефицитът на всички държави от Еврообщността да достигне средните 3,6% тази година, а на страните от валутния блок – 3,3%.

Еврокомисията предупреждава, че рекордно високата безработица ще остане основното предизвикателство пред европейските политици. Според прогнозата през тази година безработицата в ЕС се очаква да бъде 10,5%, а в еврозоната – 11,3%.

Според Брюксел безработицата ще продължи да нараства и през следващата година, като в ЕС се очаква да достигне 10,9%, а в еврозоната – 11,8%. Лек спад на безработицата може да се очаква едва през 2014 г.

За инфлацията ЕК прогнозира, че тази година ще бъде средно 2,7% в ЕС и 2,5% във валутната общност, а догодина ще се понижи плавно до съответно 2% и 1,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още