IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозата на ЕК за България през 2013 година се размина с Дянков

Очакванията на Брюксел са да постигнем по-нисък от планирания растеж и по-голям от заложения бюджетен дефицит

15:40 | 07.11.12 г. 2
Прогнозата на ЕК за България през 2013 година се размина с Дянков

Прогнозата на Европейската комисия за икономиката на България през 2013 година се размина с това, което залага финансовото министерство в бюджета за следващата година. Това показва публикуваният днес редовен доклад за очакванията за страните от Европейския съюз.

Според ЕК българската икономика ще нарасне с 1,4 на сто догодина, докато заложеното от екипа на финансовия министър Симеон Дянков повишение на брутния вътрешен продукт е 1,9 на сто.

Актуалните очаквания на Комисията всъщност показват корекция на предходните прогнози, които бяха за ръст на икономиката с 1,9 на сто.

За настоящата година обаче очакванията са коригирани нагоре – от 0,5 на сто през пролетта, сега ЕК прогнозира ръст от 0,8 на сто. За 2014 година пък се очаква икономически растеж от 2 на сто.

С най-голям принос за ръста на икономиката през тази и следващите две години, според Европейската комисия, ще бъде вътрешното потребление. На него се падат 1,9 пункта от повишението през тази година, 2,8 пункта през следващата, както и 3,2 пункта през 2014 година. 

На обратния полюс обаче е търговското салдо на страната ни, което ще „изяде“ 1,9 пункта от ръста на БВП през тази година. За 2013 и 2014 отрицателното влияние на този компонент ще се свие до съответно 1,5 и 1,2 пункта. Именно заради силно представяне на износа страната ни се радваше на икономически растеж през предходната 2011 година.

„Данните за първата половина на 2012 година показват промяна на този модел, като вътрешното търсене се превръща в основен двигател на растежа, докато влиянието на търговското салдо става отрицателно. Основен фактор за тази тенденция е възстановяването на частното потребление, както и натрупването на запаси“, се посочва в доклада на ЕК.

Докладът очертава като проблемна област пазара на труда. Безработицата през тази и следващата година се очаква да бъде на ниво 12,7 на сто, а едва през 2014 година е прогнозирано минимално понижение до 12,5 на сто.

Актуалната прогноза е доста по-лоша от заложените през пролетта очаквания. Тогава ЕК прогнозира 12 на сто безработица през тази и 11,9 на сто през следващата година.

Положителна корекция е направена в очакванията за бюджетния дефицит на България през тази година. През пролетта ЕК обяви очакване за отрицателно бюджетно салдо от 1,9 на сто през тази и 1,7 на сто през следващата година, а сега очакванията са през двете години да имаме бюджетен дефицит от 1,5% от БВП.

Заложеното в Бюджет 2013 на България отрицателно салдо е 1,3 на сто.

От ЕК очакват относително стабилно ниво на инфлацията през тази и следващите две години – на база хармонизирания индекс на потребителските цени е заложено поскъпване на живота с между 2,5 и 2,7 на сто.

Изключително чувствителният въпрос за задлъжнялостта на държавите от Европейския съюз поставя България в доста добра светлина – очаква се през следващите две години нивото на държавния дълг да намалее от 19,5 на сто от БВП през тази до 18,3 на сто от БВП през 2014 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още