IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАН: Единственият приоритет в Бюджет 2013 г. са изборите

Държавата си е оставила 1,5 млрд. лв. за харчене и в края на тази година, смята Виктор Йоцов от академията

13:56 | 06.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
БАН: Единственият приоритет в Бюджет 2013 г. са изборите

Бюджет 2013 г. е с приоритет избори, като липсват други приоритети, заявиха от Института за икономически изследвания при Българската академия на науките (БАН).

Дори изпълнението до момента на бюджет 2012 г. показва, че са оставени 1,5 млрд. лв. за харчове под формата на бонуси в края на тази година, което също е предизборно, коментира д-р Виктор Йоцов от БАН. В бюджет 2012 г. правителството се хвали, че е на излишък от 600 млн. лв. до септември, но всъщност е орязало капиталовите си разходи и се готви за харчове в края на годината.

Бюджет 2013 г. ще бъде най-големият, който някога е разпределян, но това се дължи на инфлацията, която е причината за ръста на приходите. Няма ефект върху ръста на приходите от повишена събираемост, смята Йоцов.

От увеличението на разходите с 2 млрд. лв., 0,7 млрд. лв. ще отидат за пенсии, голям ръст има на бюджетите на МВР и Министерство на отбраната, а увеличенията за здравеопазване и образования са малки, в рамките на общия ръст.

Данъкът върху лихвите по депозитите постави въпроса как се подготвят промените в законите. Също така ефектът от този данък ще е минимален, защото банките вече обявиха, че ще съветват клиентите си как да избягват данъка. Например, не се знае дали държавата ще признава разходите за лихви, сподели Митко Димитров, директор на Института за икономически изследвания към БАН.

Според проф. Искра Белева основният проблем е безработицата и рязкото намаление на заетостта с 400 хил. души от 2009 до 2012 г. Според нея само ръст на БВП с между 3 и 3,7% годишно ще подкрепи заетостта, но за следващата година такъв не се очаква. "Мнозина ходят на курсове по чужди езици в бюрата по труда с надеждата да научат език и да емигрират", посочи Белева.

На въпроса: "За или против плоския данък?", от БАН отговориха, че нямат единно мнение, а всеки е със собствено. Така например директорът Митко Димитров е за плоския данък.

Против този вид подоходно облагане е Виктор Йоцов, който споделя че страните с най-добри икономики неслучайно нямат плосък данък. Той е с ниски разходи за събиране и подпомага натрупването на капитал, което е полезно за икономика с ниска база. Надявам се, че ще излезем от борбата с Румъния за последното място в ЕС и ще има промяна в текущата логика на облагане, казва Йоцов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още