IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Й. Христосков: Има резерв за увеличение на някои социални плащания в Бюджет 2013

Очаква се социалните партньори да обсъдят нарастване на обезщетението за отглеждане на малко дете при предстоящите преговори по бюджета

11:13 | 08.10.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Й. Христосков: Има резерв за увеличение на някои социални плащания в Бюджет 2013

Най-вероятно размерът на обезщетенията за отглеждане на малко дете и за безработица ще бъдат повишени през следващата година. Тази прогноза направи пред Investor.bg бившият управител на Националния осигурителен институт Йордан Христосков.

Той смята, че в проектобюджета за следващата година е оставен „известен резерв“, така че някои от социалните плащания да бъдат увеличени, макар и символично. Според него парите за отглеждане на дете от една до двегодишна възраст биха могли да нараснат от сегашните 240 лв. до 250 лв.

Очаква се в хода на дебатите в Националния съвет за тристранно сътрудничество и в парламента минималният дневен размер на обезщетението за безработица също да се вдигне над сегашното си ниво от 7,20 лв. 

Още в средата на годината министърът на труда и социалната политика даде предварителна заявка за повишаване на обезщетението за майчинство от 2013 г., като направи уточнението, че това може да стане само при повече приходи в бюджета. Още тогава Тотю Младенов заяви, че е оптимист за подобни повишения, защото отчетът на НОИ сочи, че приходите в държавното общественото осигуряване нарастват, а разходите намаляват.

Младенов обясни, че в момента в България срокът, в който майките получават обезщетение за бременност и раждане, е най-дългият в Европейския съюз. Майчинство се получава за период от 410 дни, което се смята за най-добрата социална придобивка в целия Европейски съюз. Той припомни, че в ЕС сега се води дебат за вдигне на срока, в който се взима обезщетение за майчинство от 12 на 16 седмици.

Политиката на пазара на труда у нас в последните години е насочена към подобряване на социалните услуги, които ще улеснят младите родители и ще им помогнат да се върнат по-бързо на работа.

Преди дни управителят на НОИ Бисер Петков също коментира, че тъй като раждаемостта през последните години намалява, това е основната причина да намаляват и плащанията като обща сума за майчинство от бюджета на държавата за обществено осигуряване.

В настоящия вариант на проекта за Бюджет 2013 не е заложено увеличение на социални плащания. Предстои проектът да бъде обсъден в Тристранния съвет и от депутатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
gelkata15
преди 11 години
Точно така!Те мислят за *** ,като за техни избиратели и а това се грижат за тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
KostadinovK
преди 11 години
Социалните плащания не трябва да се увеличават без реформа.Реално погледнато с детските се стумулира раждаемостта на ромите.Повечто ми познати с високи доходи имат едно дете или нямат изобщо.Нужни са промени: - Допънителен данък за семействата без деца и ергените. -Детски -до три деца! След третото безплатни презервативи и спирали.- Ако в семейството има повече от три деца до сега -да се смята заварено положение и да продължат да се изплащат- Широка информационна кампания (особенно при ромите)Мисля че промяна е разумна и наложителна с оглед демографските проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
Сигурни бяхме - дори и да са останали случайно някакви пари - те пак под една или друга форма ще отидат за ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още