IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ предлага нов пакет от предложния за доходите в Бюджет 2013

Синдикатът ще настоява за минимална заплата от 330 лв. и за увеличение на пенсиите от 1 януари с 10% без диференциация

21:56 | 07.10.12 г. 2
КНСБ предлага нов пакет от предложния за доходите в Бюджет 2013

В бюджета за следващата година трябва да бъдат заложени допълнителни мерки за повишаване на събираемостта на приходите и за увеличаване на бюджетния дефицит, за да могат да се посрещнат по-високи разходи за повишаване на доходите. Това е заявил президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на кръгла маса "Заплащането на труда в България - предизвикателства и перспективи", съобщи БНТ.

В хода на предстоящите дебати по Бюджет 2013 синдикатите ще настояват за минимална работна заплата от 330 лв., а не 310 лева, за повишаване на майчинските поне на 290 лева, на минималното обезщетение за безработица и за повишаване на пенсиите от 1 януари с 10% без диференциация.

Работодателите не приемат предложенията на синдикатите за повече разходи, насочени към повишаване на доходите, стана ясно по време на дискусията за цената на труда. Представители на бизнес организациите смятат, че Бюджет 2013 и сега е напрегнат и не дава гаранция, че ще се оправдаят прогнозите за приходната част.

„Ежегодно ръстът на средната работна заплата расте от порядъка на 8-10% за четирите години на криза, тоест не ръстът на доходите е основният проблем днес, а спадът на заетостта. И в годините на кризата ние имаме един от най-високите ръстове на работна заплата в ЕС”, коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Дискусията за цената на труда открои и друг проблем – за нарастващия брой на т. нар. раотещи бедни у нас. Близо една трета, окло 27 на сто, от наетите в България, са нископлатени работници. По думите на Димитров те са основен източник за попълването на контингента на работещите бедни.

Според определението на Евростат това са нископлатени работници, които са наети на пълно работно време с брутна заплата под 67 процента от средната. „В България този контингент не намалява и достига около 600 хиляди души, които са в категорията на работещите бедни, а през кризата техният брой се увеличава”, заяви лидерът на КНСБ.

Такива са работниците в шивашката, текстилна, обувна и кожухарска промишленост, търговията на дребно, хотелиерството, ресторантьорството, социалните дейности, обслужването на сгради, озеленяването, селското и горско стопанство. По този показател страната ни е в челото на европейска класацията заедно Литва и Латвия, каза Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ANS9983
преди 11 години
За да има доверие в пенсионната и осигурителна система е крайно време да се въведе ЕДИНЕН, ДЪЛГОСРОЧЕН ( не по-малко от 25-30 г) механизъм за осигуряване и изчисляване на пенсии за ТРУДОВ стаж без подове, тавани, минимуми и максимуми. Това е отговорност на управляващите и експертите, за което трябва да има консенсус в обществото. И никакви изключения, подзаконови добавки, специални случаи и т.н. Да се извадят задължително от пенсионните фондове инвалидните пенсии (помощи), за безработица, социалните пенсии, помощи за безработица, обещетения за болест и т.н.За детските - увеличение значително за 1 дете и без за следващите (както го предлагат във Великобритания). Без ясни и дългосрочни правила, системата е обречена на разпад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
sena5
преди 11 години
за пенсионери с еднакъв коефициент за изчисляване на пенсиите получават различни пенсии,като са ощетени тези които са по-стари(пенсионирани преди години). това е несправедливост. относно доходите: мсли се само за държавните,военните,съда,учителите(тези на държавната софра) останалите, които са в частния сектор, никой не ги мисли-а там са най-ощетените и експлоатираните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още