fallback

ЕК отпуска 1,26 млрд. евро за проекти по европейската транспортна мрежа

Два от проектите по Трансевропейската мрежа са за магистрали, минаващи през София

16:26 | 29.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската комисия съобщи, че отпуска 1,26 млрд. евро за финансиране на възлови по значение проекти от Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T). Ще бъдат финансирани всички видове транспорт, както и изграждането на интелигентни транспортни системи във всички държави от общността.

Бюджетът ще бъде разпределен между няколко области, сред които за 30-те приоритетни проекта по мрежата, за които ще бъдат отделени общо около 725 млн. евро. Сред тях са и два, които преминават през територията на България.

Става въпрос за Приоритетен проект 7, който свързва Игуменица с Будапеща. Пътят на тази магистрала ще минава през София. Другият е Проект 22, предвиждащ изграждането на магистрала, свързваща Атина с Нюрнберг и Дрезден, като трасето отново преминава през София.

След последното актуализиране на мрежата през 2011 година, в нея бяха включени и магистрала „Хемус“, както и още четири скоростни пътя.

Останалите средства, които ще бъдат отпуснати от ЕК, са насочени към изграждането на речни информационни услуги, управлението на въздушното движение, както и за морски магистрали, които предлагат надеждни алтернативи за избягване на задръстванията.

За техническото и финансовото изпълнение на програмата TEN-T отговаря Изпълнителната агенция за трансевропейската транспортна мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:04 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още