IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикираните кредити за бизнеса в еврозоната на десетгодишно дъно

Емитирането на корпоративни облигации на Стария континент е нараснало с 42% до 316 млрд. евро

12:26 | 03.12.12 г.
Синдикираните кредити за бизнеса в еврозоната на десетгодишно дъно

Синдикираните кредити за бизнеса в еврозоната са намалели до най-ниско ниво от десет години заради натиска върху финансовите институции в региона, който ускорява структурните промени в полза на финансирането от капиталовия пазар, пише Financial Times.

По данни на консултантската компания Dealogic от началото на тази година синдикираното банково кредитиране е паднало с 45% в сравнение със същия период на миналата година.

В същото време емитирането на корпоративни облигации на Стария континент е нараснало с 42% до 316 млрд. евро, което е второто най-високо равнище, откакто се води статистика от 1995 г.

"Банките просто нямат капацитет да отпускат кредити, както преди", отбелязва Матю Сестър от Credit Suisse.

Синдикираните заеми, при които банките се обединяват, за да осигурят финансиране на големи компании, продължават да представляват сравнително малка част от общия размер на кредитирането в Европа, докато двустранните кредити за по-малки компании преобладават в общите обеми.

Спадът при синдикирането кредитиране обаче е показателен за една по-мащабна тенденция.

В основата на прехода към емитирането на корпоративни облигации са средните компании. Големите международни компании отдавна използват публичните пазари, а пазарът за дългове на по-малките компании все още е недоразвит.

Рекордно ниските лихви, поддържани от централната банка, са предпоставка за засилен инвеститорски интерес към корпоративния дълг и позволяват на компаниите да теглят заеми при рекордно нисък лихвен процент.

Тенденцията за преход от банки към облигации е най-силна в ключовите страни от еврозоната като Германия, където има повече институционални инвеститори, готови да инвестират в корпоративен дълг.

В периферията на еврозоната обемите на синдикираните заеми са намалели едва с 20% до 69,5 млрд. долара от началото на тази година в сравнение със спада от 50% до 162 млрд. долара на ключовите пазари.

Емитирането на облигации обаче е нараснало рязко и в двата региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още