IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС не иска Ватикана да връща незаконни субсидии на Италия

За първи път ЕК се отказва да упражни натиск върху страна член да си възстанови незаконни държавни субсидии, изтъква еврокомисарят по конкуренцията

22:19 | 19.12.12 г.
<p>
	Ватикана. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ватикана. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) днес се произнесе срещу режима на данъчни облекчения, от който се ползваше Римокатолическата църква, но спести на Ватикана необходимостта да връща субсидиите, съобщава ДПА.

Според италианското законодателство за недвижимите църковни имоти, използвани за "нетърговски цели" (например църкви и спортни клубове), не се плащат данъци.

Критици на този благоприятен режим твърдяха, че в тази категория несправедливо се включват хостели и болници, които всъщност носят печалби.

Европейската комисия се съгласи с това твърдение, но реши, че правителството ефективно е затворило "задната вратичка", след като през януари въведе нов данъчен режим за недвижимите имоти, заместващ законодателството от 2006 г.

ЕК прие и твърденията на властите, че е "напълно невъзможно" да се възстановят данъците, които църквата не е плащала. Това се дължи на затруднението да се определи коя част от църковните имоти "са били използвани само за неикономически дейности и, следователно, биха могли да се изключат от плащането на данъци" и кои не отговарят на това условие.

Еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния призна, че за "първи път" Комисията се отказва да упражни натиск върху страна член да си възстанови незаконни държавни субсидии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още