IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото възстановяването на Франция се оказа по-слабо

Слабата перспектива за растежа прави трудно раздвижването на трудовия пазар, коментира анализатор

14:10 | 28.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Борбата на френския президент Франсоа Оланд с безработицата ще е трудна. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Борбата на френския президент Франсоа Оланд с безработицата ще е трудна. Снимка: Ройтерс

Френската икономика е нараснала по-слабо от първоначалната оценка през третото тримесечие на годината – знак, че възстановяването на страната може да се окаже твърде анемично, за да помогне на президента Франсоа Оланд да се справи с безработицата, която е на 15-годишен връх, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е повишил с 0,1% - два пъти по-бавно, отколкото показаха първоначалните данни, съобщава статистическият институт в Париж.

Данни, публикувани късно вечерта в четвъртък, разкриват, че през ноември новоподадените молби за помощи за безработни са нараснали за 19-ти пореден месец до общо 3,13 млн. - най-високото ниво от януари 1998 г.

„На фона на слабата перспектива за френския растеж през следващите месеци, е трудно да се надяваме на някакво раздвижване на трудовия пазар в обозримо бъдеще“, коментира Томас Костерг, икономист на Standard Chartered Bank в Лондон. „За момента единствената посока за френската безработица е нагоре“.

Този месец Международния валутен фонд (МВФ) призова за реформа на пазара на труда в страната, както и за повече конкуренция в сектора на услугите поради „крехките“ перспективи за растежа.

На 20 декември френската статистика прогнозира, че икономиката на страната ще се свие с 0,2% през настоящото тримесечие и че ще отбележи „лек“ ръст през първата половина на следващата година. Френската икономика се сви с 0,1% през второто тримесечие.

Последните данни за безработицата разкриват, че броят на хората, които активно търсят работа през ноември се е повишил с 29 300 – повече от прогнозираното от икономисти, участвали в проучване на Bloomberg.

Все пак вчера имаше и добра новина за френската икономика. Royal Caribbean Cruises Ltd. поръча на корабостроителницата STX France SA’s Chantiers de l’Atlantique да построи 361 метров пътнически кораб клас „Oasis” с опция за поръчката на втори подобен.

Договорът е за над 1 млрд. евро, а построяването на кораба ще отнеме 10 млн. работни човекочасове в продължение на 3 години, заяви френският финансов министър Пиер Московиси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още