IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Франция трябва да преразгледа целта си за дефицита с партньорите от ЕС

Средносрочната насока на политиките е по-важна от това дали ще бъде постигнат бюджетен дефицит от 3% или 3,5%, смята ръководителят на мисията на МВФ за страната

20:39 | 26.12.12 г.
МВФ: Франция трябва да преразгледа целта си за дефицита с партньорите от ЕС

Франция би трябвало да се притеснява повече за доверието в усилията ѝ да ореже разходите в публичните си финанси, отколкото дали ще изпълни веднага целта за бюджетен дефицит от 3% от брутния вътрешен продукт, каквито са изискванията, залегнали в договорите на Европейския съюз, заяви ръководителят на мисията на Международния валутен фонд за страната Едуард Гарднър, цитиран от Ройтерс.

Гарднър посочи, че за да изпълни целта от 3% през 2013 г., социалистическото правителство ще трябва да прокара допълнителни мерки за затягане на коланите в сравнение с досега планираните, което ще се отрази неблагоприятно върху и без това вече потиснатия ръст.

„Нашата препоръка е Франция да обсъди този факт в по-широк европейски контекст за най-подходящата позиция по отношение на 2013 г.“, добави той.

Коментарът му е пореден знак, че Франция, вкопчила се отчаяно в своя максимален кредитен рейтинг, може да се нуждае и дори да получи известна отстъпка за целите, чието изпълнение е заплашено от слабите нива на ръст в държавите от еврозоната, коментира агенцията.

През декември от МВФ прогнозираха, че страната няма да успее да постигне целта си за бюджетен дефицит от 3% от БВП, като оценката бе, че заради по-слабия от очаквания икономически растеж бюджетната дупка ще достигне 3,5%.

Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен заяви през миналата седмица, че Франция няма нужда от допълнителни мерки на икономии, отваряйки по този начин вратата за „по-меки корекции“.

В събота испанският вестник El Pais съобщи, че Европейската комисия ще предложи на Испания, Франция и още няколко държави-членки на еврозоната допълнително време, за да свият публичните си дефицити под ограничението от 3% от БВП.

В желанието си да си осигури доверието на финансовите пазари, френският президент Франсоа Оланд вече обяви намерението си да положи допълнителни усилия за икономии, безпрецедентни за съвременна Франция, за са постигне целта за бюджетния дефицит.

„На практика най-важно е доверието в средносрочната насока на политиките“, изтъкна Гарднър. „Дали догодина ще бъдат 3% или 3,5% има по-малко значение, отколкото дали Франция ще даде разумни, достойни за доверие гаранции за насоката на политиките“, обясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още