IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch запази топ рейтинга на Франция с негативна перспектива

Агенцията остава единствената от трите водещи, която все още е на мнение, че страната заслужава първокласен кредитен рейтинг

14:25 | 15.12.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Френският президент Франсоа Оланд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският президент Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс

Fitch запази първокласния кредитен рейтинг на Франция, с което се оказва единствената от трите водещи кредитни агенции, която все още е на мнение, че страната заслужава „ААА“ рейтинг, съобщава BBC. Moody's понижи рейтинга на Франция през ноември, докато Standard & Poor's направи това още през януари.

Въпреки, че оценката за страната остава непроменена, Fitch запазва негативната перспектива пред френския рейтинг, което означава, че агенцията може да промени позицията си в близко бъдеще.

Единствените водещи световни икономики, които все още имат първокласен рейтинг от всичките три водещи агенции, са Великобритания, Германия и Канада.

Когато френският рейтинг беше понижен от Moody's миналия месец, френският финансов министър Пиер Московиси заяви, че решението е без особено значение.

Франция се размина на косъм с рецесията през третото тримесечие на 2012 г., регистрирайки растеж от едва 0,2% спрямо предходното тримесечие. В течение на последните 12 месеца френската икономика като цяло се намира в състояние на стагнация.

Социалистическото правителство на страната провежда реформи, които се разминават с общата тенденция на бюджетни икономии, наблюдавана в повечето страни от еврозоната. Френският президент Франсоа Оланд например реши да върне пенсионната възраст на 60 години за работниците в някои сфери. Той обаче повиши данъците за най-богатите французи до 75%.

В неотдавнашен материал на Economist Франция се определя като „бомба с часовников механизъм в сърцето на Европа“. Изданието изтъква, че икономиката на страната не е конкурентоспособна и е твърде зависима от разходите на правителството.

В четвъртък Standard & Poor's се оказа последната от трите основни рейтингови агенции, която понижи до негативна перспективата пред кредитния рейтинг на Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 11 години
а ина4е 4е вси4ко е навързано е безспорно и агенций правителства са едно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 11 години
не зная какъв е рейтингът последно след като 1 от 3 агенции примерно намали рейтингът а другите 2 го потдържат кой рейтинг се за4ита и как?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 11 години
Не знам какъв процент държи френското правителство във Фич, но знам, че има такъв. Това за мен обяснява упорството с което агенцията държи първокласния рейтинг на Франция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още