IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция отвръща на рейтинговите агенции с ускоряване на реформите

Инвеститорите продължават да възприемат френския и държавен дълг като безопасна инвестиция, според експерти

21:05 | 20.11.12 г.
Франция отвръща на рейтинговите агенции с ускоряване на реформите

Франция ще отговори на понижението на кредитния й рейтинг с ускоряване на реформите, предаде Ройтерс.

Припомняме, че Moody’s понижи първокласния кредитен рейтинг на Франция до Аа1 и запази негативната перспектива пред него, което означава, че в следващите месеци може да се очаква ново понижение, ако икономическата ситуация се влоши.

Ходът на рейтинговата агенция не е изненадващ, но заради него се засилват съмненията, че президентът  на страната Франсоа Оланд е способен да поправи публичните финанси.

Днес Оланд коментира, че френското правителство трябва да вземе оценката на Moody’s под внимание. “Ние трябва да се придържаме към нашите икономически политики, да вървим в правилната посока, така че всички да разберат, че е в наш интерес да оздравим публичните финанси”, посочи той.

“Moody’s изразиха опасенията си за способността на френското правителство да провежда реформи, така че ние ще покажем, че този път промените ще бъдат осъществени”, допълни финансовият министър на Франция Пиер Московиси.

“Промяната на кредитния рейтинг не поставя под въпрос икономическите основи на страната ни, усилията, които полага правителството, или нашата кредитоспособност”, допълни той.

Париж прие най-тежкия бюджет от 20 години насам и планира силно затягане на коланите през 2013 г., отбелязва информационната агенция. Правителството на Оланд също така се опитва да спре и забавянето на растежа, заради което безработицата в страната скочи до 13-годишен максимум.

Въпреки занижаването на оценката на Moody’s за Франция, инвеститорите продължават да виждат френския и германския държавен дълг като безопасна инвестиция.

“Френският дългов пазар е ликвиден и остава предпочитан от международните инвеститори, които смятат, че вече двойното А е нормалният стандарт за кредитен рейтинг на западните икономики”, коментират от Barclays.

Германия обаче се затвърди като водеща икономика, тъй като е една от малкото страни, които задържаха първокласния си рейтинг. Германският финансов министър Волфганг Шойбле коментира, че рейтинговата агенция е изпратила послание до всички в Европа, че трябва да спазват ангажиментите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още