IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московиси: Франция не е болният човек на Европа

Френската икономика има огромен потенциал и ресурси, които трябва да мобилизира, заяви финансовият министър на страната

08:49 | 16.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пиер Московиси. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пиер Московиси. Снимка: Ройтерс

Социалистическото правителство на Франция се възползва от малко по-добрите данни за икономиката, за да отхвърли твърденията, че страната може да се превърне в новото средище на кризата в еврозоната, пише FT.

“Франция не е болният човек на Европа. Франция остава петата по големина в света икономическа сила, която има всички ресурси, но трябва да си възвърне конкурентоспособността”, коментира пред изданието финансовият министър на страната Пиер Московиси.

Той посочи, че няма как страната му да приложи същите мерки, каквито действат в Испания и Италия. “Ние нямаме същите слабости, така че трябва да приложим реформи по френски. Те ще бъдат по-амбициозни в сравнение с действията на предходните правителства”, каза Еро.

Премиерът на Франция подчерта, че правителствената прогноза за икономически ръст от 0,8% през 2013 г., което е двойно над очакванията на Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС), не е непостижима, особено ако еврозоната се стабилизира.

“Противно на общоприетото мнение, френската икономика запазва реален потенциал. Това не е отслабена икономика без ресурси. Въпросът е дали сме в състояние да мобилизираме тези активи, за да се възстанови нашата икономическа мощ”, каза Пиер Московиси.

Правителството на Оланд е поело ангажимент да свие бюджетния дефицит до 3% през следващата година, както и да изпълни исканията на бизнеса за повишаване на конкурентоспособността чрез намаляване на разходите за труд с 6 на сто и редица стимули за инвеститорите. Работодатели и синдикати са в напреднала фаза на преговорите за реформиране на пазара на труда.

Московиси обаче отхвърли опасенията на бизнеса, че средствата за понижението на дефицита ще дойдат от увеличението на данъците. Той подчерта, че до края на мандата на Оланд се планира публичните разходи да бъдат намалени с 60 млрд. евро, така че делът на харчовете на държавата от брутния вътрешен продукт (БВП) ще достигне 53% от 56%, колкото е в момента.

Последните прогнози на европейските власти и МВФ за отслабване на френската икономика подхранват страховете, че икономическата ситуация в страната може да се влоши рязко заради рецесията в еврозоната, ако правителството на Франсоа Оланд не осъществи нужните структурни реформи.

Берлин например не успя да скрие съмненията, че Оланд не прави достатъчно, за да реши проблемите с конкурентоспособността. Затова нарастват и опасенията сред европейските политици, че в един момент финансовите пазари ще се обърнат срещу Франция.

В четвъртък френският премиер Жан-Марк Еро посети германският канцлер Ангела Меркел, за да разсее притесненията. Еро посочи, че целта на правителството в Париж е да върне икономиката към растеж. “Моето предизвикателство е да реформирам това, което не работи добре, и да коригирам слабостите, като същевременно запазя основните ни ценности”, допълни той.

Меркел отговори че от все сърце желае успех на промените, които се случват във Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още