IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция обяви данъчни облекчения за бизнеса в размер на 20 млрд. евро

Стъпката, предприета от премиера Арно, е в отговор на нарастващите опасения за конкурентоспособността на френската икономика

16:47 | 06.11.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Френският премиер Жан-Марк Арно. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският премиер Жан-Марк Арно. Снимка: Ройтерс

В опит да подобри конкурентоспособността на френската икономика и да се справи с нарастващата безработица френското правителство обяви данъчни облекчения за бизнеса в размер на 20 млрд. евро, съобщава Financial Times.

Данъчните облекчения – една от 35-те мерки, обявени днес от френския премиер Жан-Марк Арно - бяха по-малки от поисканите в понеделник от представители на бизнеса 30 млрд. евро.

Стъпката все пак представлява важно признание за нарастващите опасения за конкурентоспособността на френския бизнес спрямо експортни "машини" като Германия.

Облекченията ще бъдат осигурени чрез предоставянето на данъчни кредити за 10 млрд. евро през 2013 г. и още по 5 млрд. евро през всяка от следващите 2 години. Тези средства обаче ще трябва да бъдат използвани за нови инвестиции и наемането на нови служители, а не за раздаването на дивиденти.

Данъчният кредит ще е достъпен за всички бизнеси, а не само за износителите. Той ще бъде финансиран чрез допълнителни съкращения на публичните разходи от 2014 г. в размер на 10 млрд. евро и чрез повишения на данък добавена стойност (ДДС) до 20% от 19,6%.

ДДС за ресторантите, който досега беше 7%, вече ще е 10%, докато ДДС върху храните и останалите продукти от първа необходимост ще бъде понижен до 5% от 5,5%.

Арно посочва, че данъчните облекчения означават 6% по-ниски разходи за труд на френските компании. Разходите за наемане на служители във Франция са едни от най-високите в Европа.

Френското правителство е под натиск, включително от страна на Международния валутен фонд (МВФ), да предприеме още по-сериозни ограничения на публичните си разходи, които възлизат на 56% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Арно посочва, че мерките представляват ключова и решаваща стъпка към новия френски модел на по-конкурентоспособна и способна да гарантира повече солидарност икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Няма как да ме убедиш, че по-високи данъци са по-добри за който и да е бизнес. Дори нивото на данъците е по-важно за по-малкия бизнес защото той разполага с по-малко ресурси. А монополите се крепят най-вече от удобно за тях законодателство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
какво са 20 млрд? износа на България за една година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Тези облекчения имат спорен ефект в дългосрочен план. В страни като България например, те стимулират бизнеса на търговските монополи и съкращават разходите им за труд, но унищожават хиляди малки търговци и ги хвърлят в лоното на безработицата. Като резултат печалбите на тези компании се изнасят, без особен ефект за България, а правителството се чуди кои данъци да вдигне за да посрещне новите вълни от безработни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Мдаа... както се казва, човек започва да се държи разумно едва когато всички останали възможности са изчерпани. Май е дошъл този момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още