IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Франция отчетоха по 0,2% ръст на БВП през третото тримесечие

Резултатът в Германия съвпадна с очакванията на анализаторите, но Франция изненада положително

11:53 | 15.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Германия и Франция отчетоха по 0,2% ръст на БВП през третото тримесечие

Икономиките на Германия и Франция са се разширили с по 0,2% през третото тримесечие, сочат първоначалните данни за брутния вътрешен продукт на най-големите икономики в еврозоната, цитирани от Ройтерс.

Според агенцията обаче при положение, че най-задлъжнелите държави-членки на валутния съюз продължават да изпитват сериозни затруднения, най-вероятно икономиката на региона като цяло ще навлезе в рецесия.

Представянето на германската икономика съвпадна с очакванията на анализаторите и според част от тях тя няма да успее да се противопоставя дълго на натежаващите проблеми.

Френската икономика обаче изненада положително с резултата, след като предвижданията бяха да отчете нулев ръст. Данните за второто тримесечие пък бяха ревизирани в посока на понижение до свиване с 0,1% спрямо първоначално обявената липса на растеж.

„Това бяха последните добри данни за Германия за известно време. Германската икономика вероятно ще се свие в известна степен през четвъртото тримесечие, като се има предвид, че поръчките намаляват неизменно през последната година и бизнес климатът се влошава“, заяви Йорг Кремер, главен икономист в Commerzbank. „Това се дължи на несигурността, породена от кризата в еврозоната. Не очаквам германската икономика да се върне към сносни нива на ръст преди средата на следващата година“, добави той.

Икономисти предвиждат европейската статистическа агенция Евростат да обяви, че БВП на ЕС се е свил с 0,2% през третото тримесечие, какъвто показател бе отчетен и за предходния период. Проучванията на бизнеса обаче насочват и към по-дълбок спад. Това би тласнало икономиката на съюза на стойност 9,4 трилиона евро, създаваща една пета от световния БВП, в официална рецесия.

Икономиките на Италия и Испания се свиват от месеци, а Гърция, където започна кризата с еврото, преживява пълна депресия. Данни, публикувани през седмицата, показаха, че португалската икономика се е свила с 0,8% през третото тримесечие спрямо второто, докато Гърция е продължила да затъва, предизвиквайки съмнения дали страната и кредиторите ѝ са в състояние да съставят убедителен план за поставяне на финансите ѝ в ред.

Испания, която държи еврозоната в напрегнато очакване относно решението си дали да поиска помощ от спасителния фонд за региона, също е в рецесия, като свиването на икономиката през третото тримесечие бе с 0,3%. Очаква се данните да бъдат публикувани в 12,00 часа днес.

Надеждите за възстановяване догодина също чезнат, след като Европейската комисия прогнозира, че икономиката на ЕС се очаква да постигне ръст от едва 0,4% през 2013 г.

Връщането към растеж в еврозоната може да се окаже от жизненоважно значение за останалия свят, докато САЩ са изправени през политическа битка около своите финанси, а Китай се бори с въздействието на кризата върху способността на компаниите в страната да растат и процъфтяват.

При слабите перспективи за по-добри времена заплахата от обществени вълнения не може да бъде пренебрегната. Вчера милиони работници стачкуваха в цяла Европа в знак на протест срещу орязването на разходите, които според тях водят региона към по-тежко състояние, но които са подкрепяни от ковчежника на ЕС Германия и от ЕК с мотива, че само така могат да бъдат излекувани раните от продължилия цяло десетилетие бум, подхранван от кредитите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още