IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският износ с най-рязък спад от началото на годината

Експортът през септември се е свил с 2,5%, което подчертава въздействието на дълговата криза в еврозоната върху най-голямата икономика в региона

12:45 | 08.11.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Германският износ с най-рязък спад от началото на годината

Вносът в Германия намаля през септември, но износът се понижи в още по-голяма степен, което доведе до свиване на външнотърговския излишък на страната, сочат данни на германската статистическа служба Destatis, цитирани от Ройтерс.

Според агенцията резултатът подчертава въздействието на дълговата криза в еврозоната върху най-голямата икономика в региона.

Вносът е намалял с 1,6%, докато износът се е свил с 2,5%, което е най-резкият му спад от миналия декември. Средната оценка на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бе за свиване на вноса с 0,1% и спад от 1,5% при износа.

Сезонно изгладеният търговски излишък през септември се е понижил до 17 млрд. евро при 18,1 млрд. евро през предходния месец, след като данните за август бяха коригирани в посока на понижение от предварително обявеният излишък от 18,3 млрд. евро.

Резултатът обаче надхвърли средните прогнози на анализаторите за свиване на търговския излишък на страната до 16,8 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Лека полека и Германия ще спре да лети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още