IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паскал Лами: Франция не е конкурентна на останалите европейски страни

Мисля, че френският президент и правителството са наясно с дълбоките реформи, които трябва да бъдат предприети, коментира директорът на СТО

12:28 | 31.10.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Паскал Лами, генерален директор на Световната търговска организация. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Паскал Лами, генерален директор на Световната търговска организация. Снимка: Ройтерс

Франция е неконкурентоспособна не само спрямо Китай, но и спрямо останалата част от Европа, посочва Паскал Лами, генерален директор на Световната търговска организация (СТО), цитиран от CNBC.

„Конкурентоспособността на Франция на международните пазари през последните 10 години сериозно отслабна. Това е още по-очевидно в Европа, където Франция е изгубила пазарния си дял, който имаше преди 10 години“, коментира Лами.

„Регионът, спрямо който търговският баланс на Франция се е влошил най-чувствително е Европа, където конкурентната среда е горе долу еднаква за всички. Така че точно обратното на това, което се твърди, проблемите на Франция не са свързани с Китай“, допълва той.

Лами изтъква, че в краткосрочен план Франция трябва да стане по-конкурентоспособна като понижи данъците за бизнеса „и спечели повече пространство за маневриране“.

Социалистическото правителство на френския президент Франсоа Оланд се очаква да представи мерки за повишаване на конкурентоспособността на 6 ноември.

Въпреки това, като част от бюджетния план за 2013 г., правителството в Париж представи подробни планове за повишаване, а не за понижаване на данъците за големите компании. Планът има за цел да овладее нарастващия бюджетен дефицит.

В неделя мениджърите на около 100 френски компании отправиха съвместен апел към френското правителство да намали данъците с 30 млрд. евро.

След срещата си с Оланд Лами коментира, че френският президент е наясно с необходимостта от реформа на трудовия пазар във Франция.

„Мисля, че френският президент и правителството на републиката са наясно с дълбоките реформи, които трябва да бъдат предприети, за да се модернизира страната. Съпротивата срещу тази промяна произтича от погрешното убеждение на повечето французи, че Франция е едно много щастливо място, заобиколено от един много ужасен свят“, изтъква Лами.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Pitashtia
преди 11 години
Състезанието по мизерия е задължително. Капиталът е в по-изгодни позиции от труда , обществото и държавата и диктува правилата. Но ако не плаща данъци и заплати, кой ще купува?Най лесният и бърз начин да се постигне конкурентоспособност е да се намалят разходите за труд и данъци. по трудното е да се инвестира в повишаване производителността и качество, в нови продукти и услуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
Французите живеят с много заблуди, това не е първият френски световен лидер да им го казва, но те няма да се променят. Ще отидат доста надолу в световния бизнес и като вземе да боли, тогава ще се съвземат. За сега тук всички се изживяват като роднини на Луи 14 и имат съответното поведение и мислене. Френските фирми работят в голямата си част само във Франция (с някои изключения на много големи фирми), те просто имат различно, арогантно, и глупаво на моменти мислене. Кой ще търпи арогантни търтеи да прави бизнес с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още