IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коя ще е следващата плочка в рейтинговото домино?

След понижението на френския рейтинг и от Moody’s, мненията варират от страните от ядрото на еврозоната, включително Германия, до САЩ

13:07 | 20.11.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Коя ще е следващата плочка в рейтинговото домино?

Международната рейтингова агенция Moody`s лиши Франция от максималния ѝ кредитен рейтинг, предизвиквайки притеснения, че действията ѝ може да повишат риска от понижаване на рейтингите на останалите страни, които го притежават, включително САЩ и най-голямата икономика в еврозоната Германия, пише в свой анализ CNBC.

“Понижението е от изключително значение, като се има предвид, че имаше доста приказки, че и САЩ ще бъдат лишени от максималния си рейтинг. Първата картина, която изниква в съзнанието, е линия от изправени плочки за домино и една от тях в момента се килва“, заяви Бен Лихтенстейн, президент на Tradersaudio.com. Лихтенстейн добави, че впоследствие прожекторите може да се насочат и към Германия.

Moody’s понижи рейтинга на Франция с една степен от ААА до Аа1 заради „влошавашите се“ икономически перспективи пред страната и последващия риск за държавните финанси, запазвайки и негативната перспектива по него.

Още през януари конкурентите им от Standard and Poor’s понижиха с една степен кредитния рейтинг на Франция до АА+, определяйки също негативна перспектива по него. Само Fitch от големите международни рейтингови агенции все още запазва максимален кредитен рейтинг за страната, но също с негативна перспектива.

Макар че Франция обяви изненадващ ръст на брутния вътрешен продукт от 0,2% за третото тримесечие, подхранван от потреблението на домакинствата и от износа, от Moody's коментираха, че са налице доста рискове пред перспективата за ръста, подчертавайки изрично нарастващата безработица и свиването на потреблението вследствие на повишаването на данъците и потиснатият ръст на доходите.

Понижението поставя под въпрос устойчивостта на най-силните европейски икономики от т. нар. „ядро“ на еврозоната и положението с изкупуването на дълга, емитиран от държавите, които плащат висока доходност за финансирането си от пазарите, посочват експерти.

„Това, което първоначално бе история от периферията – и продължава в Гърция, Португалия, Испания и Италия – се прехвърля все повече към страните от ядрото. Франция бе сред страните, които бяха в по-силната позиция“, заяви Пол Блоксъм, главен икономист за Австралия и Нова Зеландия в британската банка HSBC.

Блоксъм смята, че с течение на времето има възможност рейтингите и на останалите страни от „ядрото“ да бъдат подложени на преоценка. Понижението, съчетано с рязкото забавяне на икономическия импулс в Европа, подчертава запазващата се крехкост на еврозоната, добавя той.

Клим Чеймбърс, главен изпълнителен директор на уебсайта за финансова информация ADVFN, е съгласен, че понижението на френския рейтинг излага и рейтингите на останалите големи икономики на риск. „Наблюдаваме понижения в рамките на общия модел, насочен към справянето с държавните дългове, които са невъзстановими“, каза той.

„Франция е поредната плочка от доминото и пазарите ще я атакуват. Ефектът ще продължи оттам и ще стигне до САЩ“, добави той. Според него инвеститорите подценяват „отчаяните нужди“ на задлъжнелите страни.

Якоб Киркегор, изследовател в института за международна икономика Peterson, обаче отбелязва, че от сравнителна гледна точка Германия е в много по-силна фискална позиция от тази на съседката си.

„Германските фундаменти изглеждат много по-силни от тези на Франция, въпреки че двете страни имат едно и също съотношение на дълг към брутен вътрешен продукт“, подчерта Киркегор. Той се позова на излишъка по текущата сметка в Германия, който представлява около 6% от БВП на страната, докато Франция има дефицит по текущата сметка в рамките на 2%.

Според Шон Колау, главен валутен стратег в Westpac Bank, понижението на френския рейтинг едва ли ще предизвика значителен вторичен ефект за останалите страни с максимален кредитен рейтинг.

„Като се има предвид, че Standard and Poor’s вече понижи рейтинга на Франция през януари, по същество Moody’s просто се присъединява към нея. Що се отнася до Германия, то това е съвсем различен случай и това не е нещо, което очакваме да се случи в краткосрочен план“, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
naso_fr
преди 11 години
В дългосрочен план това е възможно заради мързела и неадаптивността им към новите условия.От друга страна процесът би бил бавен в тази посока, тъй като са националисти до мозъка на костите всички тук т.е. силното им вътрешно потребление е непоклатимо, просто се свиват леко обемите му.Просто хората си мислят че още са колониална сила, а да не живееш в реалността, води до упадък в дългосрочен план. Неминуемо, а те са неадаптивни, така че е възможно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
mos70
преди 11 години
Догодина Германия ще загуби ААА!Ще стане много интересно обаче, ако Швейцария загуби ААА. Икономиката им е силно зависима от тази на ЕС, чийто търговски пъртньор са. Нереално скъпия франк, също ги притиска...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 11 години
При капитализма всеки си отива на мястото. Така че нищо чудно рейтинга на Франция да се срине. Според мен това е държава от третия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още