IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch повиши перспективата по рейтинга на Ирландия до „стабилна“

Рейтинговото действие отразява продължаващия напредък на Ирландия по отношение на финансовата ѝ консолидация и подобрените възможности за финансиране на дълга

20:42 | 14.11.12 г.
Fitch повиши перспективата по рейтинга на Ирландия до „стабилна“

Международната рейтингова агенция Fitch повиши перспективата по рейтинга на Ирландия до „стабилна“ от „негативна“ и потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на ниво ВВВ+, запазвайки го 2 нива над неинвестиционния статут, съобщи MarketWatch.

Преразглеждането на перспективата на страната в посока на повишение „отразява продължаващия напредък на Ирландия по отношение на финансовата ѝ консолидация, приспособяването към външните условия и икономическото възстановяване, както и подобрените възможности за финансиране на дълга на страната“, се посочва в изявление на Fitch.

Макар от агенцията да очакват нулев ръст на ирландския брутен вътрешен продукт за 2012 г. след разширяване с 1,4% през предходната година, той ще остане над средния за еврозоната, където предвижданията са за свиване с 0,5%, подчертават оттам. Показателят ще бъде по-добър от тези на т. нар. „периферни“ държави-членки.

Ирландия предприе и значителни стъпки за връщане към финансиране от пазарите, но рейтингът ѝ все още е изправен пред сериозен риск от високото ниво на държавния дълг, запазващата се уязвимост във финансовия сектор на страната и чувствителността ѝ към външното търсене и финансовата обстановка, изтъкват от Fitch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още