IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ настоява за директни инвестиции на ESM в затруднените ирландски банки

Дъблин иска да убеди Брюксел, че се нуждае спешно от облекчение на спасителната програма, за да стимулира икономическото възстановяване

09:00 | 11.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ настоява за директни инвестиции на ESM в затруднените ирландски банки

Международният валутен фонд (МВФ) подкрепи Ирландия в борбата й за преструктурирането на банковия дълг, като препоръча европейските власти да инвестират директно в затруднените ирландски финансови институции, съобщи FT.

“Сериозното инвестиране на средства от постоянния спасителен фонд на еврозоната (European Stability Mechanism – ESM) може да трансформира перспективите пред дълга, да скъса връзките между банките и държавата и да “циментира” една така необходима победа за Европа”, посочват от МВФ в последното им становище, изготвено във връзка със спасителната програма за страната.

Ръководителят на мисията на фонда в Ирландия Крейг Бюмонт коментира пред репортери, че има вероятност пазарите да останат разочаровани, ако европейските лидери не изпълнят обещанието си да направят корекции в спасителната програма за страната.

Намесата на МВФ идва, след като Дъблин предприе серия от дипломатически ходове, с които да убеди европейските власти, че има нужда от облекчаване на условията по програмата.

Министърът на финансите на Ирландия Майкъл Нуунън ще проведе поредица от срещи в Рим, Берлин и Париж преди да представи казуса пред Еврогрупата. Следващото заседание на финансовите министри на държавите от еврозоната е в петък, в Кипър.

Ирландското правителство се опасява, че преструктурирането на банковия дълг няма да бъде осъществено в срок. “Имаме нужда от облекчения в тази област. Направихме всичко, което се искаше от нас, хората понесоха последствията”, коментира ирландският министър на енергетиката Пат Рабит.

“Целта на спасителната програма е да върне Ирландия на международните пазари и да стимулира икономическото възстановяване, а не да наказва. Икономиката трябва да бъде в такова състояние, че да е способна да се възстанови”, допълни той в интервю за изданието.

Дъблин иска да спечели битката с европейските власти за преструктурирането на банковите дългове и поради бурята от критики, които отнесе заради наложените тежки икономии. Управляващата коалиция веднъж прекрати мерките за съкращаване на разходите в сектора на здравеопазването заради обществения натиск.

Европейските власти обаче не смятат, че до сделка с Ирландия може да се стигне преди октомври, когато изтича крайният срок за преструктурирането на банковия дълг. От Брюксел предупредиха и за увеличаване на рисковете пред възстановяването на ирландската икономика заради влошаването на износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още