IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия набра над 1 млрд. евро чрез амортизиращи се облигации

Емисиите представляват още една важна стъпка към пълния достъп на страната до финансовите пазари, коментира финансовият министър Майкъл Нуунън

11:09 | 24.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ирландия набра над 1 млрд. евро чрез амортизиращи се облигации

Ирландия се възползва от подобрените инвеститорски настроения чрез издаването на пет дългосрочни емисии облигации с амортизиращи се главници, като част от стратегия за диверсифициране на източниците си на финансиране, за да излезе постепенно от спасителната програма, пише Financial Times.

Дъблин е набрал успешно 1,02 млрд. евро при средна доходност от 5,91%. Амортизиращите се облигации в комбинация с издадените по-рано петгодишни обикновени, както и един дългов суоп, които бяха завършени през януари и юли, са намалили „фискалната пропаст“ пред страната от 11,9 млрд. евро (дължими през януари 2014 г.) до само 2,4 млрд. евро.

Според финансовия министър Майкъл Нуунън издаването на амортизиращите се облигации представлява още една важна стъпка към пълния достъп на Ирландия до финансовите пазари. 

„Пазарите реагират положително на напредъка, който бе постигнат при слагането в ред на публичните финанси, връщането на икономиката към растежа, преструктурирането на банковия сектор и справянето с наследения дълг от рекапитализирането на сектора“, казва Нуунън.

Това е първият път, в който Дъблин емитира амортизиращи се облигации, които са насочени към пенсионните фондове, тъй като предлагат равномерен паричен поток в продължение на дълъг период от време.

Агенцията за управление на дълга се надява да набере още 3-5 млрд. евро чрез този тип ценни книжа през следващата година и половина, което ще й помогне да излезе от спасителната схема на ЕС и МВФ по график през 2014 г.

Книжата бяха предложени при доходност между 5,72% и 5,92%, отразяваща повишеното доверие в ирландската икономика. Тази седмица доходността по базовите 8-годишни ирландски ДЦКпадна под 6% за пръв път откакто страната бе изолирана от международните капиталови пазари през септември 2010 г.

„Новината е добра защото местните пенсионни фондове са по-стабилен и предвидим източник на финансиране от чуждите инвеститори, който се оттеглиха по време на икономическата криза в Ирландия“, коментира Оуен Калън, дилър в Danske Bank.

“Ирландия привлече 10 млрд. евро от началото на годината, което е впечатляващо за страна все още в криза“, посочва той.

До тази година Ирландия бе извън пазарите, след като крахът на имотния пазар и банковата криза я принудиха да приеме спасителната програма на ЕС и МВФ на стойност 67,5 млрд. долара.

Завръщането на страната към растеж през миналата година, способността й да посреща целите си за намаляване на бюджетния дефицит и трайната политическа стабилност впечатлиха инвеститорите.

Дъблин се надява, че емисиите амортизиращи се облигации ще подкрепят затруднения пенсионен сектор, където 80% от схемите с фиксирани плащания са технически неплатежоспособни.

Преди местните пенсионни фондове оценяваха задълженията си спрямо облигациите на Германия и Франция. Сривът в доходността на тези книжа обаче вкара много от пенсионните схеми в дефицит.

Наскоро бе разрешено на пенсионните фондове да инвестират в по-рисковите, но с по-висока доходност, облигации на Ирландия, но според някои наблюдатели те трябва да бъдат внимателни заради повишения риск от преструктуриране на ирландския дълг.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още