IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия предложи облигации с дългосрочен матуритет

Възвръщаемостта на двугодишните облигации падна за първи път от ноември 2010 г. под границата от 4%

23:10 | 26.07.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Ирландия предложи облигации с дългосрочен матуритет

Завръщане към нормалността – в четвъртък за първи път от две години насам Ирландия обяви, че пуска облигации с дългосрочен матуритет.

Според съобщение на местната агенция за дълга NTMA тя е предложила облигации с матуритет до октомври 2017 г. с възвръщаемост от 5,9%, както и книжа с падеж през 2020 г. с  лихва от 6,1%. Освен това Ирландия планира да замени облигации с падежи през 2013 и 2014 г. в книжа с падеж през 2017 и 2020 г., като на инвеститорите ще бъдат предложени по-високи лихви.

През 2010 г. страната стана вторият член на еврозоната, който поиска финансова помощ от Брюксел и бе единствената от спасените страни, която не продаваше свои съкровищни бонове по времето, когато течеше изпълнението на спасителната ѝ програма.

През това време Гърция, която също изпълнява програма от мерки за икономии, наложени от кредиторите, продаваше регулярно тримесечни книжа, а Португалия дори тестваше пазарите с 18-месечни облигации, припомня Bloomberg.

Ирландия се надява да се завърне напълно към финансовите пазари до 2014 г. През следващата година трябва да бъдат преустановени плащанията от страна на ЕС и МВФ.

Аукционът се разглежда и като обръщане в нагласите на инвеститорите към Ирландия. От 2010 г. досега МВФ и ЕС предоставиха на страната 67,5 млрд. евро, а Дъблин прие серия от мерки за строги икономии. Ирландия стана единствената от групата за спасяване държави, която успя да постигне скромен икономически растеж през миналата година на фона на сътресенията през еврозоната, превръщайки се в положителен пример за останалите силно задлъжнели икономики.

Усилията на Ирландия бяха почетени от инвеститорите, защото възвръщаемостта отчита рязък спад. През този месец страната вече продаде тримесечни държавни ценни книжа за 500 млн. евро при средна доходност от 1,8%, като търсенето надхвърли значително предлагането. Но днешният аукцион бе изненада за анализаторите както по обема си, така и заради момента на предлагането.

Moody's Investors Service оценява кредитоспособността на Ирландия с неинвестиционния рейтинг „Ba1“ и негативна перспектива. При Standard & Poor's и Fitch Ratings обаче страната все още разполага с инвестиционен рейтинг. 
След обявяването на новите облигации възвръщаемостта на двугодишните облигации падна за първи път от ноември 2010 г. под границата от 4% - до 3,67 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още