IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch повиши перспективата по хърватския кредитен рейтинг до "стабилна"

Основното предизвикателство пред хърватското правителство остава понижаването на бюджетния дефицит, се посочва в съобщение на рейтинговата агенция

20:34 | 05.09.12 г.
Fitch повиши перспективата по хърватския кредитен рейтинг до "стабилна"

Международната рейтингова агенция Fitch повиши перспективата по кредитния рейтинг на Хърватия от "негативна" на "стабилна" и потвърди рейтинга на страната за заемите в чуждестранна валута на ниво "ВВВ-", предаде AFP, цитирана от БТА.

Преразглеждането на перспективата по хърватския кредитен рейтинг отразява напредъка на правителството в развитието на средносрочния план, целящ да се преодолеят предизвикателствата в сферата на бюджета, се посочва в съобщение на агенцията.

Същевременно от Fitch предупреждават за опасностите при изпълнението на правителствения план и от "слаба" перспектива за икономически растеж на Хърватия.

"Основното предизвикателство за правителството е да продължи да намалява бюджетния дефицит и да извърши структурни реформи въпреки запазващия се слаб растеж", отбелязват от Fitch.

Хърватия е една от малкото страни, чийто кредитен рейjинг не е намален, въпреки че промишленото производство тази година се сви с 5,5%, а потреблението - с 5,1%. Броят на безработните пък нарасна до над 300 000 души, при това в разгара на туристическия сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още