IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch потвърди рейтинга на Италия на ниво А- с негативна перспектива

От международната агенция отчитат предприетите реформи в страната, но предупреждават, че се запазва вероятността от влошаване на икономическите показател

21:55 | 19.07.12 г.
Fitch потвърди рейтинга на Италия на ниво А- с негативна перспектива

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Италия на ниво А- и краткосрочния на ниво F2 с негативни перспективи по двата, се посочва в нейно съобщение, цитирано от РИА Новости.

„При вземането на решението за потвърждаването на рейтингите на Италия Fitch се постара да вземе под внимание настоящите и бъдещите структурни реформи и потенциала за ръст на икономиката, а отчете и стабилизирането на дълговите показатели. Освен това потвърждението е свързано с ангажимента на италианското правителство към плана за понижаване на бюджетния дефицит на страната и на държавния дълг“, пише в съобщението на агенцията.

Реформите на пазара на труда позволяват на икономиката да стане по-гъвкава, ако бъдат реализирани ефективно и са съпроводени с други структурни промени, които биха могли да осигурят ръст в средносрочна перспектива, се добавя там.

От Fitch се надяват, че италианското правителство ще изпълни успешно задачата за понижаване на бюджетния дефицит под нивото от 3% от брутния вътрешен продукт на страната през настоящата година и да удължи процеса по съкращаването му и през следващата.

Същевременно перспективата по рейтингите на страната е потвърдена като негативна, тъй като се запазва вероятността от значително влошаване на икономическите показатели в краткосрочна и средносрочна перспектива.

От агенцията отбелязват също неопределеността по отношение на осъществяването на по-нататъшните реформи за увеличаване на конкурентоспособността на икономиката.

Не е изключена и вероятността от вътрешни трусове, които могат да доведат до влошаване на положението с държавните финанси.

Fitch прогнозира, че през тази година италианският БВП ще се свие с 1,9%, а през 2013 г. показателят също ще остане отрицателен и едва през 2014 г. ще нарасне с 1% благодарение на ръста в износа и постепенното увеличаване на инвестициите. Очакванията на експертите на агенцията са бюджетният дефицит да достигне 2,3% от БВП при 1,7%, прогнозирани от правителството на страната.

„Fitch ще продължи да анализира рейтингите на страната и ще отчита обновяването на макроикономическите прогнози, както и напредъкът в борбата с дълговата криза и вероятността от запазване на настоящия политически курс след изборите през април 2013 г. Увеличаването на цената на заемния капитал на дълговите пазари може да доведе до понижаване на рейтингите, тъй като ще бъде влошена динамиката на държавните дългови показатели“, се подчертава в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още