IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch смъкна рейтинга на Кипър до „junk”

Перспективата пред страната остава негативна, което означава, че може да последва и ново орязване

13:07 | 25.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Fitch смъкна рейтинга на Кипър до „junk”

Агенция Fitch обяви, че е свалила кредитния рейтинг на Кипър до ниво „junk” (неинвестиционен клас), което се приема от пазарите като неподходящо за инвестиране. Като причина се посочват парите, които ще са необходими за евентуалното спасяване на банковия сектор в страната, пише Ройтерс.

Рейтингът на държавните облигации на Кипър е понижен от ВВВ- до ВВ+, като перспективата по него остава негативна. Това означава, че през следващите месеци може да последва нова редукция на кредитния рейтинг.

От агенцията посочват, че се очаква Кипър да поиска помощ от международни кредитори или от еврозоната, за да подкрепи банковия си сектор. Причината е, че местните банки имат големи експозиции в гръцки дълг, а значителна част от номиналната му стойност бе отписана заради подпомагането на страната.

Според оценките на Fitch за подкрепа на кипърския банков сектор ще са нужни около 6 млрд. евро. Това се равнява на 23% от брутния вътрешен продукт на страната. Така държавният дълг на Кипър вероятно щенадхвърли 100% от БВП, което е значително над предходните прогнози за 88%.

Ситуацията в страната се влошава от факта, че през първата половина на 2012 година изпълнението на бюджета не върви по план. Това според Fitch ще доведе до бюджетен дефицит от 3,9 на сто от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още