IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър: Опитваме се да избегнем варианта с искане на помощ от ЕС

Преговори за получаване на заем от Русия се провеждат, но изходът от тях засега остава неясен, заяви президентът на страната

13:46 | 23.06.12 г.
<p>
	Димитрис Христофиас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Димитрис Христофиас. Снимка: Ройтерс

Кипърското правителство се опитва да избегне необходимостта да вземе помощ от ЕС, но ако бъде сметнато за целесъобразно това да бъде направено в интерес на банковия сектор, за тази стъпка ще бъде официално съобщено, заяви президентът на страната Димитрис Христофиас, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Христофиас каза, че кипърската икономика върви добре, усилията по съкращаване на бюджетния дефицит и държавния дълг дават положителни резултати.

"За съжаление имаме проблеми с банките и по-точно с една от тях и се опитваме да ги решим по различни пътища", добави той.

Преговори за предоставяне на руски кредит на Кипър се водят, но изходът им засега е неясен, посочи още президентът на Кипър.

На въпрос на Кипърската информационна агенция ще може ли Кипър да получи кредит от Руската федерация той отговори, че резултатите ще станат известни скоро.

Кипър спешно се нуждае от финансови средства за рекапитализиране на втората по активи банка - Кипърската народна банка. За тази цел е необходимо да се привлекат 1,8 милиарда евро до 30 юни.

Освен това на страната са необходими над 5 милиарда евро за нуждите на бюджета и за погасяване на дългове.

В тази връзка правителството работи по два варианта за привличане на средства - обръщане към механизма за финансова помощ на ЕС и сключване на двустранно междуправителствено споразумение за предоставянето на Кипър на кредит от държава, която не влиза в ЕС. 

В местните медии се появиха спекулации, че Кипър се готви във вторник да се обърне официално към механизма за финансова помощ на ЕС.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още