IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър потвърди, че е потърсил заем от Русия

Москва вероятно ще одобри искането за финансова помощ на Никозия, не е изключено да се търси подкрепа и от ЕС

18:53 | 14.06.12 г. 1
Кипър потвърди, че е потърсил заем от Русия

Правителството на Кипър потвърди, че преговаря с Русия за отпускането на заем за Никозия, предаде ИТАР-ТАСС.

Говорителят на кабинета Стефанос Стефану обаче отказа да уточни каква сума искат властите в страната, съобщи БТА.

Стефану не изключи възможността Кипър да се обърне за финансова помощ и към Европейския съюз (ЕС).

Той допълни, че предстои да бъде взето решение дали Кипър да се включи в Европейския стабилизационен механизъм, но правителството прави всичко възможно, за да избегне спасителна финансова подкрепа от европейските му партньори.

Павел Медведев, съветник на управителя на Руската централна банка, посочи днес, че Русия е готова да предостави на Кипър нов заем от 5 милиарда евро, предаде ДПА, като се позовава на информация във в."Независимая газета". 

Медведев посочи, че Русия най-вероятно ще одобри искането от страна на Кипър. В такъв случай това ще бъде вторият руски заем за Никозия, след като в края на миналата година Москва одобри 2,5 млрд. евро.

Още вчера финансовият министър на Кипър Васос Шиарли посочи, че страната му вероятно ще потърси помощ от Русия и Китай, тъй като пазарите са затворени за нея.

“Приближават крайните срокове за рекапитализиране на банките. За нас има още един проблем – резултатите от изборите в Гърция в неделя”, коментира Шиарли по време на икономически форум, цитиран от The Wall Street Journal.

Според кипърския вестник Alitheia Никозия преговаря с Москва за заем от 5 млн. евро. Според оценките на властите кипърските банки се нуждаят от близо 2 млрд. евро, за да бъдат рекапитализирани.

През май парламентът в Никозия одобри държавна помощ за Cyprus Popular Bank PCL, вторият най-голям кредитор на острова, след като банката отписа над 2 млрд. евро заради преструктурирането на гръцкия дълг. Банката обаче ще има нужда от още 2-3 млрд. евро, за да покрие нуждите си за 2013 и 2014 г.

Кипър е изключително зависим от Гърция заради големите експозиции на банките на острова към гръцки дълг. Трите най-големи кипърски банки - Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank и Hellenic Bank, освен това са силно зависими от гръцкия пазар, на който оперират изключително успешно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още